Въведоха две забрани у нас заради 90% смъртоносно за животните заболяване

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:21 / 13.08.2024
5122
На заседание на епизоотичната комисия при община Пловдив бе обсъдена влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция по повод заболяването чума по дребните преживни животни.

Д-р Христо Кацаров от Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив представи актуалната епизоотична обстановка за страната и региона. Според изнесените данни ситуацията в страната засега е спокойна и няма констатирано нито едно огнище на чума.

На 3 места в близост до България има огнища, които са разположени на територията на Румъния, на границата със Сърбия и в Гърция.

Заболяването е вирусно. То не е заразно за хората, но в 90% от случаите е смъртоносно за животните. Протича с висока температура, респираторни проблеми, некрози по лигавиците, диария и аборти (при бременните животни). Предава се при пряк контакт между животните, чрез инфекциозен аерозол или алиментарно (чрез храната). Индиректното предаване на инфекцията има по-малко значение в епизоотологията на заболяването.

Като мерки за предотвратяване разпространението на чумата по ДПЖ са въведени  следните забрани:

- провеждане на изложби и пазари за дребни преживни животни;

- придвижване на овце и кози на територията на страната, без да са придружени от ветеринарномедицинско свидетелство за извършен клиничен преглед и кръвни проби.

Препоръчва се вниманието на всички да е изключително повишено заради вероятността от високата смъртност и икономическите загуби, до които води заболяването.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
МВР Пловдив: Трима пешеходци са в болница
Кой е древният занаят, който не умира - слушайте в предаването "Ц...
Кошмар за шофьорка в Пловдив, ужаси се при вида на колата си
Над 5 месеца прокуратурата не може да приключи казуса "Небет тепе...
Тежък пътен инцидент на Околовръстното на Пловдив
Сериозна ВиК авария остави без вода част от пловдивчани


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).