ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Яна Димитрова, "Браво Пловдив": "Централен" е душата на Пловдив, Главната трябва да е място за световни брандове
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:42 / 10.10.2023Коментари (0)3289
©
Яна Димитрова е на 33 години, юрист по образование, всестранно "недоразвита" личност, занимаваща се с много различни неща. Обича да твори красота и да радва хората, както се описва сама.

Завършила е СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив, а след това Югозападния университет "Неофит Рилски". Занимавала се е дълги години с народна музика, която все още й е страст. Още в ученическите си години е била изключително активна с изразена гражданска позиция.

Била е председател на ученически съвет на СУ "Св. св. Кирил и Методий" и зам.-председател "Младежки съвет – Пловдив".  През последните 7 години работи като юрисконсулт. На изборите на 29 октомври е кандидат на "Браво, Пловдив" за район "Централен" и 4-та в листата за Общинския съвет.

- Г-це Димитрова, как успявате да съчетавате музиката с правото – две толкова различни неща?

- Едното е достатъчно сухо и стерилно, за да може другото да носи цвят и романтика. Двете неща продължават да са ми на сърце, като музиката ми е хоби, а с другото си изкарвам прехраната. Смятам, че всеки трябва да държи в себе си нещата, които обича, независимо колко са различни те.

- Как започна всичко в "Браво, Пловдив", Вие сте един от учредителите?

-  Започнахме "Браво, Пловдив", защото винаги съм си мислила, че във всеки от нас има по нещо добро. Трябва ти понякога само един съмишленик, за да тръгнете заедно и да променяте света – ти да повярваш в неговите идеи, или той в твоите. Двама вървят по-лесно, трима още по, четирима и т.н. "Браво, Пловдив" тръгна като на шега с малко хора и плахо в инициативите.

Имахме и много притеснения, доколко сме на ръба на закона или дори сме го прекрачили, като се започне от пълненето на дупките до спортните и детски площадки.

Получихме толкова много сигнали, на които се опитвахме да реагираме адекватно. Една вечер, напълно подготвени отидохме да боядисаме пощата е в район "Западен" – цялата в графити. Спряхме се обаче в последния момент, защото не знаехме дали няма да е проблем да работим върху тази сграда, която е държавна собственост.

В същото време ни бяха взели и на подбив в социалните мрежи, питаха ни: "толкова ли сте глупави, че правите нещо, което е работа на Общината?".  Отговарях им, че ако сами не си помогнем, няма на кого да разчитаме.

Истината обаче бе, че това е и моментът, когато разбрахме, че нещата отвън навътре трудно се променят. 

Давайки си сметка колко неща искаме да променим, а не можем -  нито нормативно, нито имаме ресурса, трябваше да предприемем нещо – за това направихме завоя към политиката.

- Какви са Ви намеренията оттук-нататък?

- "Браво, Пловдив" са онези романтици, които защитават интересите на всички пловдивчани в града. Ние не сме обиграни политици, които ще стоят и търсят облаги за себе си. Идеята ни е да продължим, както досега. Никой от екипа не си е пощадил времето, енергията и средствата да прави каквото и да е, ще продължим в този дух.

Имаме желанието, амбицията и волята да изпълним нашите цели, които са единствено в полза на пловдивчани, а не за наша лична облага.

- Кандидат сте за кмет на "Централен", каква е програмата Ви за района?

- "Централен" е душата на Пловдив. В него влизат най-емблематичните места на града, като се започне от безценните забележителности около Главната до тепетата и реката. Ако Античният театър, Римският стадион, Форумът са в добро състояние, не така стоят нещата с тепетата и реката, които са на герба на Пловдив.

От "Браво, Пловдив" неведнъж сме казвали, че реката трябва да е място за пловдивчани – с множество атракции и места за отдих.

Тепетата – през последните години се направиха някои неща на Бунарджика, Сахата, но какво да кажем за Младежкия хълм?  Там освен частната инвестиция в подножието, нищо друго не е направено.  Вече 20 години основните алеи до детската железница не са пипани. Това бе една от нашите акции там – като запълнихме огромните кратери по алеите, поне да бъде проходимо.

Развитието на Младежкия хълм ще бъде наш основен приоритет – от зелената система до местата за хората.

- На представянето си заявихте, че вижд
©
ате Главната на Пловдив като място за световни брандове, какво имахте предвид?


- Представете си "Луи Вюитон" на Главната, след него магазин на "Армани", "Долче и Габана". Това ще е начало, което след себе си ще докара и други световни марки. Централната улица на Пловдив може да бъде топ локация за шопинг в цяла България. Това ще докара след себе си много туристи, които ще идват да пазаруват по подобие на много известни улици в Европа. Самият пазар в последствие ще промени облика на Главната – ще се отворят ресторанти, кафенета и така ще се завърти целия процес.

Община Пловдив чрез своите връзки и собственост на Главната може да докара първите инвеститори от такъв клас, а след това нещата сами ще си дойдат на мястото.

- Какво друго предвиждате в централна градска част?

- Разширяване на пешеходната зона задължително. Това е процес, който спря през последните четири години. Тютюневият град и превръщането на част от ул. "Иван Вазов" в пешеходна, премахване на конструкцията на Пешеходния мост, като продължение на Главната. Това са следващите стъпки, които трябва да се предприемат.

Трябва да спасим и възможно повече паметници на културата и къщи с безценни фасади, които са обект на интерес заради строителните показатели на имотите, върху които са построени.

- По кварталите също има доста неща за оправяне…

- Район "Централен" е най-старият в Пловдив, въпреки значителните инвестиции през последните години, все още има много зони, които имат нужда от реновиране. За пример ще дам кварталите "Съдийски", "Мараша", "Младежки хълм" – трябват ударни ремонти – улици, тротоари, детски площадки.  Там хората не усещат много, че са част от "Централен", тъй като немалко време са били пренебрегвани.

Яна Димитрова е с номер 36 в интегралната бюлетина за кмет на  район "Централен" и с преференция 104 в листата за Общинския съвет!

"Браво, Пловдив" се явява с регистрацията на "Българска прогресивна линия" за кмет, районни кметове и общински съвет!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Още по темата: общо новини по темата: 937
05.04.2024 »
01.03.2024 »
21.02.2024 »
16.01.2024 »
05.01.2024 »
23.12.2023 »
предишна страница [ 1/157 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: