Японският посланик в УМБАЛ „Свети Георги”

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:56 / 02.05.2007
1544
Посланикът на Япония Коичиро Фукуи ще се срещне утре, 3 май, с ръководството на УМБАЛ „Свети Георги". Целта на визитата е да се запознае лично с реализирания проект за оборудване на отделението по медицинска генетика, който Университетската болница в Пловдив спечели през декември 2005 г.

Стойността на закупената медицинска апаратура е 120 335 лева, като дарената сума от японското правителство е в размер на 49 988 щатски долара, съобщи доц. д-р МаргаритаСтефанова, началник на отделението по медицинска генетика с лабораторен сектор. Според нея останалата сума е доплатена от УМБАЛ „Свети Георги".

Оборудването е бинокулярен микроскоп с аналитична система за флуорисциращ микроскоп, с които вече са изследвани 290 пациенти. Апаратът дава възможност за светлинна микроскопия, което улеснява значително ранната цитогенетична диагностика, както и въвеждането на нови методи на изследване в областта на молекулярната цитогенетика, подчерта д-р Цаню Кръстев, лекар-генетик в отделението. Внедрената софтуерна програма за полуавтоматично диагностициране скъсява времето за изследване и увеличава прецизността на хромозомния анализ. Освен, че наблюдаваната област може да бъде показана на монитор и да се принтира, апаратът може да архивира и отделните случаи, добави той.

Срещата на японския посланик Коичиро Фукуи с изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги" доц. д-р Илия Баташки и екипа на отделението по медицинска генетика е насрочена за 11,00 часа в заседателната зала на Клиниката по детски и генетични заболявания, която се намира в База 1 на ул. „Васил Априлов" №15А.
Пресконференцията за журналисти започва в 12,00 часа, след което посланик Фукуи ще разгледа отделението с дарената апаратура и ще залепи стикери със знака на Програмата на японското правителство, по линия на която е закупено оборудването.

Програмата на японското правителство финансира безвъзмездно проекти на здравни заведения и структури на местно равнище. Стойността на усвоените средства по нея до 2006 г. възлиза на 1 523 807 долара, а за първите седем проекта от 2007 г. са отпуснати 256 332 евро.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Стряскащи кадри от катастрофата в Пловдив, при която загина 34-го...
Млад мъж е загинал при жестоката катастрофа край Полиграфията
Пореден инцидент с усукана кола около стълб в Пловдив, говори се ...
Ексклузивно: Не приеха Небет тепе заради некачествено изпълнение!...
След тричасова транспортна блокада: Възстановиха движението през ...
Съединиха двата края на новия Бетонен мост!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).