ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
За да бъдеш добър лекар, са нужни няколко неща
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:15 / 19.10.2024Коментари (1)1414
©
Проф. Чавдар Стефанов
Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) към УМБАЛ "Свети Георги“ – Пловдив функционално е разделена на два сектора – интензивен и анестезиологичен. През интензивното отделение годишно преминават около 500-600 пациенти, а анестезиологичният сектор участва в провеждането на над 25 000 анестезии. В съвременния свят, нужда от интензивно лечение имат около 10% от хоспитализираните пациенти. В България приемът в интензивно отделение често е затруднен, най-вече, от недостига на персонал, съответно и процентът е различен. Това води до прием само на най-тежките и сложни случаи, които изискват продължително лечение.

Съответно на това и средният престой в отделението е по-дълъг от приетите за стандарт средно 3-4 дни. Изходът от лечението на пациентите може да бъде пълно възстановяване или смъртен изход, но в някои случаи могат да останат трайни увреждания с различни по тежест физически и/или неврологичен дефицит – например при тежки черепно-мозъчни травми, които са една от най-честите причини за хоспитализиране в КАИЛ. Клиниката участва в лечебния процес на 12 хирургически клиники и в него работи екип от 114 души.

"За да бъдеш добър лекар, са нужни няколко неща – много да знаеш, много да мислиш, много да четеш, да си готов по всяко време на денонощието да скочиш и зарежеш собствения си живот, за да се опиташ да спасиш нечий друг и, най-важното – трябва да си добър човек. Ако има група лекари, които да притежават тези качества, най-добрите от тях стават добри специалисти по анестезиология и интензивно лечение. Захванеш ли се един път с нашата специалност – тя се превръща в съдба и няма начин да я забравиш и да си избереш друга. По-лесно е да забравиш и напуснеш любимата жена, отколкото анестезиологията и интензивното лечение.“, категоричен е проф. Чавдар Стефанов.

КАИЛ е структура, която освен с лечебна дейност се занимава и с научна и преподавателска такава. База е за обучение на над 40 специализиращи лекари от болници от Южна България, екипът участва в теоретичното и практическо обучение на студенти по медицина и специалисти по медицински грижи, и активно във всички национални научни форуми – конгреси, симпозиуми и конференции, както и в множество курсове за повишаване на квалификацията в европейски страни, в различни научни форуми и проекти.

"Нашата клиника е водеща в страната, но в някои области, действително, сме най-добри. Това са антибиотичната терапия, лечението на тежките пневмонии, механичната вентилация, екстракорпоралното очистване, мониторинга на пациентите. Благодарение на участието ни в центъра по компетентност "Перимед“, в рамките на голям европейски проект, ние успяхме да изградим уникална система за наблюдение на пациентите и събиране и архивиране на всички данни, свързани с техните жизнени показатели, диагностика и лечение. Предстои участието ни във втората част на този проект, като съществуващото досега ще бъде надградено и доусъвършенствано.“, допълва проф. Стефанов.

COVID-19 оставя сериозен отпечатък върху екипа на клиниката, която лекуваше най-тежките случаи и ежедневно се срещаше със смъртта. Оставя и основния урок -  единствено действията, основани на науката и клиничните доказателства са правилните. Анестезиологията и интензивното лечение е специалността, която в голяма степен лимитира възможностите на другите специалности и на медицината като цяло. В нея постоянно навлизат най-новите изобретения и апаратура. Технологичният възход, който се отбелязва през последното десетилетие в полза на пациентите и "изкуственият интелект“ са в тясна връзка с подготовката на специалистите по анестезиология, които  трябва да са подготвени както за постоянно променящата се медицинска среда, така и за структурата на пациентите –  все по-увредени, с много съпътстващи заболявания, често на преклонна възраст.

През 1974 г., на 16 октомври, се обособява Клиника по анестезиология, реанимация и интензивна терапия (КАРИТ) с ръководител доц. д-р Банко Воденичаров, дм. Понастоящем началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) е проф. д-р Чавдар Стефанов, дмн. Тя е част от структурите на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив и е с основна и определяща за болницата функция по изпълнението на дейности "Анестезия", "Кардио-пулмонална ресусцитация" и "Интензивно лечение". Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ "Свети Георги“ – Пловдив навършва 50 години от създаването си и остава водеща в лечението на болни в критично състояние с живото-застрашаващи нарушения на основните жизнени функции и всички, подлежащи на оперативна интервенция в Централна и  Южна България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
До кога Тиквеницзи ще управляват България?
на 19.10.2024 г.
0
 
 
Най - Напред! Трябва да си Познаваш Занаята! Оти с Очни лекари като тези! Си я Загазил Яко!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (3140) 62%
Не (1528) 30%
Не мога да преценя (429) 8%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: