Запален рибар и градинар получи наградата "Зелен дом" на фирма "Чистота"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:01 / 16.07.2009
1535
Заместник-управителят на "Чистота" Радослав Угринов връчи месечната награда "Зелен дом" с парична равностойност от 300 лева на 65 годишният Богдан Петров, който от девет години облагородява предблоковото пространство на ул. "Прогрес" 19 в район "Централен". Започнах сам и от нулата, даже от кота минус един метър, шегува се Богдан. На това място преди доста години се намирал стар ресторант, който след това бил съборен. Наложи ми се с трактор да изкопая почти на метър дълбочина, за да премахна бетона, камъните и боклуците, които бяха като планина, спомня си мераклията градинар. След това с камиони докарах хумусна почва и насипахме 60 сантиметра слой.

И тогава започнах градината, през 2000 година, с две вишни в единия ъгъл. Голяма радост беше, като видяха и останалите, че може и да стане красиво, обяснява Петров. Повечето съседи ми помагат само с усмивка, но аз съм благодарен, че поне пазят и не стават зулуми. Иначе заедно с Богдан Петров има и още двама ентусиасти - Атанас Калудов и Атанас Георгиев донесли млади лозички от различни десертни сортове и опънали огромен асмалък, укрепен от солидна метална конструкция - имаме сорт кардинал, сорт перущица, бяло грозде също, разказва Богдан. Засадил съм девет борчета, които вече станаха на 3 години, живия плет си го поддържам също сам, купих си машинка за подстригването му. Иначе градината е златна, шегува се отново Богдан, тук преди години загубих един 18 грамов златен пръстен, много го търсихме, ама не можах да го открия. Важното обаче е, че мястото стана много красиво, смее се градинарят, който иначе е запален рибар.

В момента се вълнува как вървят трите корена киви - два мъжки и един женски, за да могат да се размножават. Догодина вече трябва да дадат плод и според Богдан ще има добра реколта. Той се гордее много и с двете плачещи брези и 60-те корена рози, които нарочно подбрал да са от стария сорт, защото ароматът им бил по-силен от новите. Иначе са в различни цветове - червени, бели, жълти.

От Велинград Богдан Петров свалил специално два броя дървени трупи и собственоръчно изработил две огромни декоративни корита, в които насадил здравец от Браниполе. Много добре върви здравецът, сложил съм го на сянка, хвали се Богдан. Само желание да имаш, всичко става, философски обяснява факта, че за девет години е похарчил над 8 хиляди лева лични пари за облагородяването на градината пред блока. Имам си и бензинова помпа за вода, тези триста лева от "Чистота" ще ми дойдат идеално за гориво, казва за какво ще похарчи наградата "Зелен дом".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024
Пловдивчанка: Проклятие е да живееш в този град!
Снимка на странно монтиран климатик в Пловдив тотален хит в мрежа...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).