Запалиха светлините на френското коледно дърво в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:40 / 05.12.2013
2200
След като преди броени дни прочутият булевард Шанз-Елизе в Париж осъмна с приказна коледна украса, великолепна елха заблестя и в Почетното консулство на Франция - Алианс Франсез Пловдив. Наподобявайки ритуала във френската столица, където светлините на Елисейските полета се палят от популярни личности, Почетният консул на Франция, г-жа Теофана Брадинска, запали тържествено светлините на френското коледно дърво в Пловдив.

Празничното настроение завладя и т.нар. "френски остров" в града ни и най-вече курсистите, изучаващи френски език в Алианс Франсез. Както по традиция, всеки един от тях, независимо от нивото, в което се обучава, има възможността да изтегли от специалните френски коледно-новогодишни късмети, които повдигат не само доброто настроение, но и чрез своята образователна цел засилват мотивацията за изучаване на езика на Молиер. Освен това екипът на Почетното консулство е предвидил коледни подаръци за най-съвестните и стараещи се курсисти. 

Вече тече подготовката за следващото 11-то издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" 2014 г. Това събитие е вписано в Културния календар както на Световната мрежа на франкофонските фестивали, така и на Община Пловдив, и то безспорно подкрепя и каузата на Пловдив за европейска столица през 2019 г. В момента се изработва и специален телевизионен клип, рекламиращ чрез Фестивала и самия град, където той се провежда. Неговото излъчване по най-голямата международна франкофонска телевизия TV5 Monde ще започне през пролетта. 

В началото на новата 2014г. истинско културно събитие за гражданите и гостите на Пловдив ще бъде изложбата от творби на Жул Паскин "От Видин до Париж", включваща 118 творби от частни колекции, някои от които никога не са били показвани пред широката публика. Произведенията идват от Париж, Лондон, Тел-Авив, Люксембург и Осло. Емблематичният художник от Парижката школа, Жул Паскин е роден във Видин, България през 1885 г.

Екипът на Почетното консулство на Франция - Алианс Франсез Пловдив пожелава на всички да изживеят една истинска неповторима коледна приказка, споделена с най-скъпите хора. Нека 2014 година бъде изпълнена с много радостни мигове и здраве, да бъде ползотворна и успешна за всички, устремени да покоряват нови върхове в науката и образованието. Весели празници!

Виж коментарите (0)

Още по темата (201):
21.03.2014 Демонтират ледената пързалка на Центъра
25.01.2014 Отчетоха бум на заемите по време на коледните и новогодишните празници
20.01.2014 Пловдивски ученици разчупиха новогодишна пита по гръцки обичай
17.01.2014 Наградиха авторите на най-атрактивните коледни украси в "Централен"
16.01.2014 Вече демонтират коледната украса в Пловдив
04.01.2014 Магазините опустяха в първите дни на новата година
Още новини от Новини от Пловдив:
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"
Битката на Денис срещу коварното заболяване продължава, даряват о...
Пловдив се включва в "Общата молитва за мир"
Днес затварят за движение булевард в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).