Започва фестивалът "Дни на музиката в Балабановата къща" 2013

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:10 / 26.09.2013
1935
Четвъртият Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" 2013 - знаково събитие в Есенен салон на изкуствата-Пловдив, представя в есенното си издание едни от най-изтъкнатите музиканти и творци на нашето време!

В периода от днес до 29 октомври публиката в града под тепетата ще има уникалната възможност да се наслади на изкуството на артисти, чиято бляскава кариера им отрежда лидерско място на най-престижните сцени по света. 

Сред тях са пианистката Пламена Мангова - лауреат на един от непревземаемите музикални бастиони - конкурса "Кралица Елизабет" в Брюксел, която ще се изяви с оркестъра на Пловдивска държавна опера под палката на ерудита - перфекционист Маестро Георги Димитров; знаменитият Ансамбъл WIEN, сформиран от членове на Виенска филхармония, начело с нейния концертмайстор - блестящата българска цигуларка Албена Данаилова; посланикът на народната ни традиция - у нас и по света, свирачът-магьосник Иво Папазов - Ибряма и неговия оркестър "Тракия"; именитите вокалисти Петър Салчев и Еделина Кънева, в партньорство с джазмена /пианист, диригент и композитор/ Антони Дончев, цигуларят Мони Симеонов (САЩ), чийто концерт се вписва в ярката линия на "Дни на музиката в Балабановата къща" - приемствеността между поколенията, музицирайки в качеството си на солист на прекрасния младежки оркестър на НУМТИ "Добрин Петков". 

И още един важен принцип на фестивала, застъпен и този път във възможно най-представителния му вид - обвързването на музикалните прояви с цялостния културен контекст на деня в неговите най-ярки и актуални проявления. В случая - атрактивната среща-спектакъл с преводача на едно уникално издание, събрало в луксозните си корици четирите "Велики трагедии" на Шеспир - Хамлет, Крал Лир, Макбет и Отело, дело на големия ни поет и англицист проф. д-р Александър Шурбанов, носител на наградата "Аскеер" - 2013, за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство. В проявата ще вземат участие актьорът Леонид Йовчев - получил "Аскеер" за водеща мъжка роля за ролята си на Хамлет /с новия превод на Шурбанов, в постановката на Явор Гърдев в Народния театър "Ив. Вазов"/, както и класният пловдивски ансамбъл Мixtet, който ще озвучи събитието с музика от епохата на Барда. Към това съжителство на музите във фестивала се числи и танцовият спектакъл "Placebo" с хореограф Анна Пампулова, представящ увлекателно симбиозата между музика, танц и компютърна анимация. 

IV Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" се осъществява с подкрепата на Фондация "Америка за България", Фондация "МузикАртисимо", Община Пловдив, Общински институт "Старинен Пловдив", Министерство на културата", КЦМ 2000 АД, с медийното партньорство на БНР и БНТ2.

Билети за концертите - в мрежата на Eventim.bg и на място преди концертите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място
Масово глобяват пловдивчани
Нова придобивка за близо 120 000 лева за район "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).