Започва харченето на 300 хиляди в "Столипиново"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:40 / 25.08.2009
6033
За радост на столипиновци нова градинка на ул. "Елба" в сърцето на най-големия на Балканите ромски квартал откриха днес Славчо Атанасов и кметът на "Източен" Петър Петров, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Само около 1000 лв. е струвало обновяването на парка според сметката на шефката на "Градини и паркове" Станка Стаматова: "Почти без пари го направихме. Растителността си е наша, поправихме плочника, нови пейки, които си се полагат на района, поставихме, счупените демонтирахме, катерушки сложихме... Малко беше нужно и мястото светна."

"Допреди няколко месеца тук беше бунище. Възстановяването на парка е стъпка към постигането на по-зелена среда, сред която да играят децата на "Столипиново". Това е част и от програмата за благоустрояване на ромските квартали", отбеляза Славчо Атанасов.

"Там, където създаваме нещо ново и хубаво, хората в квартала го опазват. Точно по този начин ще благоустрояваме "Столипиново" - ще направим много нови неща, които да им е жал да разрушат, и повече прекрасни оазисчета като тази градинка ще има, където млади и възрастни могат да дойдат и да се чувстват пълноценни граждани на Пловдив", обясни районният кмет Петър Петров.

Със заповед на големия кмет от вчера под разпореждането на Петров ще бъдат заделените от общинския бюджет целево за квартала 300 000 лв. 200 хиляди ще отидат за осветление, а със 100 000 ще се подобрява инфраструктурата, като най-вече ще се изграждат тротоарни настилки. "До края на годината с тези пари могат да се направят много хубави неща за квартала", подчерта Славчо Атанасов

Той призна, че обещаният целеви милион няма откъде да се вземе в условията на криза. 200 хиляди от първоначално отпуснатите специално за "Столипиново" 500 000 лв. пък бяха пренасочени към "Шекер махала", че и там има много за правене, та да не се чувстват хорага като в гето.

"Въпреки кризата, и догодина ще заделим целеви пари за етническите квартали", ангажира се кметът, макар и да не уточни колко точно ще са стотиците хиляди.

Личи си промяната по столипиновските улици в сравнение с преди седем-осем месеца. Много по-чисто е, количеството разхвърляни покрай почистените казани боклуци е почти символично. Сега Петър Петров ще прави и там специални джобове, за да могат по-лесно да влизат камионите на "Чистота". 

Създаван през 30-те години на миналия век, в квартала има невероятни "язви". За подмяна на канализацията са нужни милиони. Общината ще чака помощ от държавата, но каквото може, сама ще стори, а ще кандидатства и с проекти по европейски програми.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
08.06.2010 Облагородиха района около училище "Найден Геров" в "Източен"
11.05.2010 Нови тротоари и бордюри се изграждат в район "Източен"
08.09.2009 Славчо Атанасов не даде парите за "Столипиново" на районния кмет
11.04.2009 Започват облагородяването на Столипиново
Още новини от Новини от Пловдив:
Хотелиерите в Пловдив доволно потриват ръце
Кметът Димитров повежда листата на ГЕРБ в Пловдив рамо до рамо с ...
Гражданка: До гуша ми дойде! Отвратително е!
Нова улица в "Тракия" край строящ се огромен жилищен комплекс
Няма връзка с автогара "Юг"
Два дни до началото на Международен технически панаир 2024


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).