Заради "Столипиново" променят закон

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:53 / 30.03.2009
2509
Нов социален проект "Столипиново" обединява усилията на двамата пловдивски депутати Захари Георгиев от БСП и Бойко Ватев от ВМРО, съобщиха самите те на пресконференция днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Неуспешни според двамата са били досегашните усилия в тази насока. Твърде луксозните и скъпи жилища, построени преди години в "Шекер махала", се оказали неефективен подход за повишаване на битовата култура на ромското население. Със същите средства е можело да се направи много повече за тази етническа общност.

"Саниране на многоетажните блокове, събаряне на всички прилежащи незаконни подобия на жилища и изграждането на тяхно място на социални жилища със съпътстващата необходима инфраструктура са идеите ни за нова целева програма", изложи вижданията си Захари Георгиев. Докато върви строителството на новите постройки, ромите ще бъдат настанявани в оборотни жилища по блоковете. Десетки  празни апартаменти имало в квартала, поради простата причина, че били доведени до негодно за живеене в тях състояние. Затова и първата стъпка в дръзкото начинание трябвало да бъде насочена именно към блоковете.

За мащабния замисъл ще са нужни и значителни средства, като източник за които двамата народни представители  припознават европейски проекти. За да стане възможна идеята им, те ще внесат до седмица задължителен според тях законопроект за промяна в закона за общинската собственост, разработен с помощта на юриста на общината Соня Ташева.

Според сега действащия закон общината не може да прави заменки при процедура на отчуждаване. Ако например имаш някаква къщичка, която предстои да бъде съборена, ти се изплаща незначителната сума, на която е оценена, без да ти се гарантира получаването на жилище. Предлаганите от Георгиев и Ватев промени правят възможна тази замяна. Според предвидените текстове ще бъдат невъзможни злоупотребите като например замяната на кон за кокошка -  ще е законна само замяната на жилище срещу жилище, отнасяща се единствено за физически лица, и то еднократно.

"Това ще позволи да бъдат преместени от "Столипиново" останалите 120 български семейства  около "Крайречна", защото сега общината не може да им представи общински срещу техните частни жилища", убеден е Ватев.

Подкрепа за своя законопроект Георгиев и Ватев очакват да получат от другите пловдивски депутати, с които в близките дни ще обсъдят намеренията си.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив обсъдиха как жертвите на пътнотранспортни произшествия ...
Шефът на ВиК Пловдив: Лично съм бил почти всеки ден на място и не...
Техническият университет в Пловдив открива учебната година
Пловдив домакин на най-елитното събитие в Европа, посветено на бъ...
Хотелиерите в Пловдив доволно потриват ръце
Кметът Димитров повежда листата на ГЕРБ в Пловдив рамо до рамо с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).