Засадиха 4000 цветя на Младежкия хълм, мястото става още по-привлекателно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
13:45 / 06.06.2013
6365
4000 цветя от 10 различни вида са засадени на Младежкия хълм, разказа пред репортер на Plovdiv24.bg техническият ръководител на ОП "Градини и паркове" Ангел Коларов. Предприятието поддържа района на тепето. Площадките и алеите на хълма са облагородени и видимо почистени. Нови пейки, алпинеуми, фигури с многогодишни видове цветя, поддържана растителност и изчистени алеи допълват визията на Младежкия хълм. 

"Освен цветята, през есента засадихме и 400 броя нови храсти, но непрекъснато ги крадат", сподели още Коларов.

Зоната на хълма е защитена по линията на ЮНЕСКО и по отношение на санитарната сеч се премахват само останали издънки от дървета и паднали такива от бурята, направи важното уточнение той.

Съвсем скоро се очаква и тъмните алеи на Младежкия хълм отново да светнат, след дългогодишно прекъсване. За това само Plovdiv24.bg алармира още през април. Репортерска проверка на място установи, че прясно боядисаните в светлосиньо електрически стълбове са без осветителни тела по тях.

"Да, запознат съм с проблема. По наша информация стълбовете нямат лампи от поне 7 години. В момента тече обществена поръчка за закупуване на материали и през лятото", разказа специално за сайта тогава главният инженер на Общината Йордан Калев.

Ще се изгради и нова кабелна мрежа, тъй като се е оказало, че такава досега е нямало или е ако е имало, то кабелите отдавна са отрязани, коментира още той.

На хълма ще се изгради и "еко-лагер". Както вече в писахме, проект за първата в Пловдив обособена "Младежка зона" е внесен в Община Пловдив, разказа преди време пред репортер на Plovdiv24.bg авторът на идеята Антон Тодоров. Това ще стане чрез дарения на материали и доброволен труд, устроен изцяло с екологични материали. Еко-лагерът ще разполага с места за лагеруване на открито, маси и пейки, а зам.-кметът Димитър Кацарски вече заяви, че Общината подкрепя изцяло идеята.

Проектът ще има 4 дейности: приключенски парк "Младежки хълм" с въжена градина, пътека за оцеляване, алпийски тролей - спускане с макара по наклонено въже и изкуствена стена за катерене и маршрути за скално катерене.

Финансирането ще бъде осигурено чрез спонсори, предимно в областта на екстремните спортове, екологията и туризма, както и чрез европейски проекти.


Виж коментарите (12)
Още новини от Новини от Пловдив:
Нагъл, по-нагъл - джип в "Капана"
Искаме 2 млн. лв. от държавата за един от стадионите на Пловдив
Пловдивчани ще се бръкнат 4,8 млн. лева заради драскачите по стен...
Спират движението на част от пловдивски булевард
Побългариха една от новоремонтираните улици в Пловдив
Гъст черен дим в Пловдив, два екипа на пожарната са на място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).