ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Засегнатите са основно млади жени, минали на зелен режим, искат да са хубави на плажа | ||||||
| ||||||
Стомашно-чревният дискомфорт е обичаен при смяната на сезона и особено когато пролетното меню измести зимното. В момента е актуална консумацията на повече зелени храни – спанак, марули, зелен лук, коприва, лапад, репички. С внасянето им в организма се създават условия за проблеми при пациенти с хронични заболявания като язва на дванайсетопръстника или на стомаха, улцерозен колит, гастроезофагеален рефлукс, жлъчно-каменна болест. По-често се наблюдават при хронично възпалително заболяване на червата (колит), а най-много - при синдром на раздразненото дебело черво. Д-р Лахтариева посочи, че пациентите се оплакват от болки в корема, гадене, повръщане, засилване на киселините след хранене и усещане за парене, подуване, честа смяна на запек с диария. Пациентите, които идват при нас, са от всички възрастови групи, но без изключение обясняват едно и също – променили са диетата. Засегнатите са по-често младите жени, които минават на "зелен режим“ с намерението да си оправят линията и да свалят килограми. Обичайно вълната от пациенти започва от средата на март и продължава до началото на летните месеци – от края на май до първата седмица на юни. Винаги съвпада с Великденските празници, тогава оплакванията от сериозен дискомфорт са най-много, като най-голяма е групата на тези, които постят, които не са се захранили правилно и не са направили плавен преход. Според началника на отделението повечето пациенти се лекуват амбулаторно. В болница постъпват страдащите от хронични болести, защото някои диетични грешки им причиняват дори кръвоизливи. Д-р Лахтариева отправи препоръка, когато започне по-голямата консумация на зелени храни, хората постепенно да увеличават количествата. Всеки ден да включват по един нов вид зеленчук. Освен това трябва да се внимава с употребата на алкохол и особено на недопитото червено вино. При продължителен дискомфорт да се потърси лекарска помощ. Не бива да се забравя, че в този момент е необходимо да се направят изследвания, защото зад тези оплаквания може да се крие и сериозно заболяване, предупреди д-р Лахтариева. Тя припомни, че отделението в "УМБАЛ-Пловдив“ разполага с необходимата високо технологична апаратура за пълна диагностика на стомашно-чревния тракт. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Драстично отслабналият Геро се оказа нежелан от телевизиите
14:51 / 24.11.2024
"УниКредит Булбанк" предупреди клиентите си
14:08 / 25.11.2024
Нов хитов турски сериал завладява ефира
15:59 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета