Засилени мерки за сигурност в деня на благодарността

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:13 / 06.03.2006
1519
При засилени мерки за охрана от страна на Военна полиция и цивилни служители на израелските служби премина в Пловдив церемонията за Деня на благодарността - 10 март, посветен на спасяването на българските евреи от концентрационните лагери.

Осъждаме проявите на ксенофобия, религиозни и етнически предразсъдъци, заяви в словото си управителят на Пловдивска област Тодор Петков. Той подчерта, българският народ - цитирам - "пази в по-голяма степен от останалите европейски нации своето съзнание от идеологическата отрова на антисемитизма". За пръв път в церемонията участваха 180 военослужещи от израелската армия начело с бригаден генерал Орна Барвилай. Те отдадоха военни почести пред паметния знак, посветен на всички със заслуги за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта.

Припомням, че всяка година израелски военослужащи посещават по една европейска страна, преди да се отправят на поклонение в концентрационните лагери. С традиционната Молитва за мъртвите бе почетена паметта на жертвите на Холокоста. На церемонията за 63-тата годишнина от спасяването на българските евреи присъстваха посланикът на Израел у нас Авраам Шарон, командващият Оперативните сили бригаден генерал Самандов, лидерът на еврейската общност у нас Емил Кало, пловдивският митрополит Арсений, кметът Иван Чомаков и областният управител Тодор Петков. В Пловдив евреите никога не сме живели в гето, а сред българи, роми, турци - посочи Самантов Маджар, лидер на еврейската общност в града. "Не се нуждаем от исторически катастрофи, за да кажем "Живей и позволи на другите да живеят" - заяви в словото си областният управител Тодор Петков, подчертавайки символиката на съвпадението на поклонението и Сирни заговезни - Прошка.

Информация на Дарик радио

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Разбраха се: Общините Пловдив и "Марица" решиха за транспорта на ...
Съдът в Пловдив пусна срещу 50 000 лева арестувания диригент
Лекарка от Пловдив обясни защо преяждаме и качваме килограми, пос...
Пловдивският университет открива новата академична година
Много големи проблеми с водата в Пловдив от днес
Преподавател в ПУ: Изследователите казват, че са необходими 6 дес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).