Заведения по Главната на Пловдив в шах
След разхлабването на ограничителните мерки, днес откритите части на заведенията в Пловдив трябваше да отворят. Това, обаче не се случи, не само, заради лошото време, но и понеже собствениците на ресторанти и кафенета са твърде объркани, а загубите в бизнеса са сериозни, показа проверка на Plovdiv24.bg.
"Днес не успяхме да подредим масите заради лошото време. Все още не знаем какво ще се случи, има много въпроси, няма отговори. Трябва да поработим 1-2 седмици, за да разберем как ще се развият нещата", коментира управителят на "Рафи Бар & Джелато" пред наш репортер.
По думите му, ако дъждовете продължат, за служителите в заведението няма да има работа заради липсата на клиенти. Спазвайки дистанция между масите от 2,5 метра, ще бъдат изкарани не повече от 15-20 маси.
"Нямаме съкратен персонал, всички до днес бяха в платен отпуск, като досега работихме само с доставка на храна" каза още управителят на "Рафи".
Други са обстоятелствата при ресторант "Атлас", който също се намира в сърцето на града под тепетата. Тяхното открито пространство е по-малко и не позволява изваждането на много маси.
"Изпълняваме стриктно предписанията на министъра и затова не можем да извадим повече от 4-5 маси, нямаме избор. Притесняваме се, защото не е ясно дали пак няма да затворят заведенията", заяви Деян Пенев, управител на ресторант "Атлас". Още в началото на извънредното положение голяма част от персоналът на заведението бил е съкратен, но за момента не се търсят нови служители.
Едно от най-посещаваните заведения в Пловдив - Сладоледена къща "Афредо", дори нямат информация още дали ще отворят терасата и откритата площ. Работният процес при тях продължава, както досега, с продажби на сладолед и храни за вкъщи.
Проучване на Plovdiv24.bg установи, че кризата създаде работа на частните фирми за ресторантско оборудване. За повторното си отваряне множество барове и ресторанти са поръчали ново обзавеждане, като някои напълно променят дизайна си.
Заведения са кандидатствали по схемата на правителството 60/40, за да запазят персонала си и да не го оставят без работа.