Жалки присъди за източването на "Биохим"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:22 / 30.06.2006
2697
Нови присъди произнесе вчера Окръжният съд в Пловдив за източването на банка "Биохим". Процесът продължи близо 10 години, като през това време виновните получиха присъди, които после бяха отменени, а част от подсъдимите осъдиха България в Страсбург за незаконен арест.
Бившият директор на банката Николай Хамъмов сега е осъден на 4 години и 4 месеца затвор за това, че в периода 1994-1995 г. е авалирал 9 записа на заповед. В резултат на това банката е ощетена със 17 706 000 стари лева. Хамъмов трябва да върне тази сума на "Биохим" заедно с натрупаните от 1998 г. лихви. На практика той обаче няма да лежи в затвора, тъй като вече е изтърпял наказанието си, докато е бил задържан "под стража" по време на предварителното производство. Синът на бившия финансов министър Белчо Белчев от правителството "Луканов" - Антон Белчев, получи присъда от 3.6 г. за подбудителство. Съдът даде 1,3 г. на Добрин Добрев, ексшеф на финансова къща "Дилър" - за съставяне на официални документи с невярно съдържание и подбудителство. Огнян Горчев е осъден на година и половина за това, че като дилър в ЧИЗБ-клон Пловдив в съучастие с Добрин Добрев е изготвил вносни бележки за внесени в брой 100 000 долара за превод в чужбина. Обвиненията срещу всички, че са извършили престъпления по служба, не издържаха и те бяха оправдани. Останалите подсъдими - валутният счетоводител в ЧИЗБ-клон Пловдив Надка Белакова, бившият главен експерт по валутни операции при банка "Хеброс" АД Лъчезар Василев и съсобственикът на финансова къща "Карат 3" Явор Станков бяха обявени за невинни. Съдът прие, че с незаконните финансови операции не е бил нарушен валутният баланс на страната, както гласеше обвинението. Решението на магистратите може да се обжалва пред Апелативния съд в Пловдив.

Схемата за източване на валута е работила от 5 септември 1994 г. до 30 януари 1995 г. На 30 октомври 1998 г. след едногодишен процес подсъдимите бяха признати за виновни и осъдени на общо 41 години затвор.

НАЧАЛОТО

Първоначално като обвиняеми бяха привлечени и някогашният дилър от "Карат 3" Диан Димитров, както и ключовата фигура доц. Тодор Янков, който в момента се придвижва с инвалидна количка. Създателят на фалиралата Евробизнесбанк и университетски преподавател получи тежък инсулт. Тъй като здравето му е силно разклатено, материалите срещу него са отделени в друго дело. После Димитров загина в тежка катастрофа и прокуратурата прекрати обвинението му. При подобни обстоятелства загина и друг обвиняем - Мариан Петров, известен като Мариан Първи. Процесът се прочу в страната като първото банково дело, приключило с присъди. Две години по-късно обаче окръжните съдии намериха съществени пропуски и върнаха делото на прокуратурата. През 2003 г. то отново влезе в съда. Междувременно Хамъмов, Янков и Белчев съдиха България в Страсбург за незаконен арест. Информацията е на вестник "Сега".

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Полицаи не трепнаха при вида на 40 лева
От последните минути: Нови два инцидента в Пловдив и до Скутаре
Три безплатни събития в Пловдив
Двама са в болница в Пловдив със счупени черепи
Откриха LSD в жилището на млада пловдивчанка
Лъснаха нови детайли за схемата, в която е участвал арестуваният ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).