Журналист: Написах, че обещанията на Тодор Живков за Пловдив не са спазени, а сега ме хваща яд

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:18 / 29.05.2024
7280
Журналистът Григор Лилов с текст в социалните мрежи за особеностите на българския туризъм. Той набляга на тезата, че България е далеч от мечтаната туристическа дестинация, която мнозина й преписват. Лилов посочва също, че заедно със семейството си е посетил Пловдив в понеделник, но предвид деня, повечето от туристически обекти в Стария град не работят тогава.

"Дъщеря ми, когато си идва от Лондон у нас, често пъти води свои приятели да им покаже България.

Този път беше само за три дни – от петък вечерта до днес (вторник) сутринта.

Равносметката: Националният исторически музей не работеше в неделя.

Защо? Неизвестно.

Нито имаше предварително съобщение на сайта, нито дори на касата на музея в резиденция "Бояна". Досега това се е случвало на няколко пъти при нейни посещения у нас.

Пожелаха да се качат на Витоша. С лифт. Но както знаете, нито един лифт вече не работи.

Античният театър в Пловдив беше затворен за посещения в понеделник след 12 часа. Но за разлика от София поне имаше съобщение на сайта.

Етнографският музей там също не работеше. "Мероприятие" е съобщението. Половината от възрожденските къщи бяха затворени за посещения.

За капак общото впечатление като цяло е, че Стария Пловдив е цялостно занемарен и атмосферата му, така да се каже, е тежко замърсена.

И според мен е така. Вече ме хваща яд за онова, което направих при комунизма.

Тогава написах, че обещанията на Тодор Живков за Пловдив не са спазени (и успях да го публикувам в централния партиен вестник с голяма снимка от митинга на Централния площад, на който държавният и партиен вожд е обещавал). Скандалът освен за мен обаче имаше и последствия за града.

В резултат на публикацията например в областта на културата Пловдив получи своята сграда на театъра, цялостно се възроди и реставрира Старият град, забрани се каквото и да е строителство, несъобразено с възрожденската атмосфера в този архитектурен резерват, интензифицираха се разкопките на Епископската базилика, разкрита беше Малката базилика, Античният театър беше открит за посещения и се превърна в сцена за постановки и др.

В Долината на розите възможността турист да участва в розобер е илюзорна, а да го види на живо - само по време на Празника на розата (сега са дните 1 и 2 юни). Но все пак розоберът не трае само 2 дни. Тази година например прибирането на розите започна от началото на месеца и реално кампанията привърши някъде на 26-27 май.

Туризмът не е само хотели, заведения, дискотеки, пясък. Темата за тяхното качество у нас е достатъчно дискутирана, за да я дъвчем наново.

КЪДЕ СМЕ В ТУРИСТИЧЕСКИЯ ИНДЕКС

България е класирана на 40-то място в света от 119 държави. Бях потресен от жалките оценки за природните и историческо-културни дадености на България (а и не само за нашата страна). Обяснението е дадено в методологията на индекса "до известна степен тези колони отразяват как се насърчават природните, културните, историческите ресурси, а не реално съществуващото наследство на дадена страна в тези области." И затова една скромна по такива ресурси Дания е сложила в джоба си чрез насърчаването нашите балкански държави.

.

А какво е насърчаването у нас, го прочетохте в горните редове. Например колко от вас знаят, че единствената горичка от секвои в Европа е у нас - в Сандански?

Колко от вас знаят, че градският парк там е вторият по големина в страната (след Варненската морска градина) и че в него има дори гинко билоба. А иначе в София си имаме ботанически парк и развъдник (до Околовръстното), но те не са за посетители и туристи.

Колко от вас знаят, че ботаническата градина в Балчик с колекцията от кактуси и сукуленти е сред най-богатите в Европа (втора в Европа след тази в Монако и съдържа около 4 000 вида, може и да са повече).

Обаче нейният пазител и творец Галин Радков, който в тази област го признават и уважават като първостепенен специалист в света, през 2018 безпощадно беше дисциплинарно уволнен - незаконно, щом повдигна проблемът за далаверите с тази градина. Години бяха необходими, за да бъде възстановен на работа. (моя бел.: след уволнението резиденция Евксиноград временно го взе на работа, за да създаде и там колекция за управляващите, които иначе не си помръднаха и пръста за него и плода на неговия труд) Маса усилия бяха необходими, вкл. и в задкулисията на съда, за да бъде защитен този човек и уникалната колекция, която без него щеше да погине.

И т.н., и т.н.

И една моя бележка, която няма да видите никъде по каквито и да е индекси и анализи. Над половината от приходите в световния туризъм идват от хората с доходи над 150 000 долара годишно. Но за да си харчат парите в твоята държава, се иска нещо съвсем различно от онова, което е България.

Мутренската ориентация към алкохолен и наркотуризъм, към най-примитивно (и относително евтино пребиваване у нас за чужденците) беше гибелна за бранша и това вече отчетливо се вижда в България."

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Немски гражданин бере душа в болница в Пловдив
Меганаглец с грозно изпълнение пред дюнери в центъра на Пловдив
Мрежата скочи на шофьор, упрекнал и посъветвал каращите бавно
Пожарът на Младежкия хълм е овладян
Първи кадри и информация за естеството на пожара на Младежкия хъл...
"Диана Експрес", Братя Аргирови, Мими Иванова и Нелина очакват пл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).