Зърнопроизводители от Пловдив: Ситуацията е много притеснителна, ще калкулираме загуби

Автор: ИА Фокус
Коментари (7)
12:35 / 07.07.2024
14622
Много слаба реколта от жито отчитат зърнопроизводителите в Южна България. Това е втора поредна година, в която те търпят сериозни загуби. За сметка на количествата, качеството на зърното е много добро, но заради ниските цени няма как да покрият загубите. Климатичните промени и засушаването също затрудняват стопаните и те апелират държавата да вземе смешни мерки за осигуряване на вода за напояване.

За разлика от Добруджа, в районите на Пловдив, Чирпан и Стара Загора добивите от зърнени култури този сезон са близо 50 процента по-ниски.

Светослав Русалов, зърнопроизводител от с. Труд: "Добре изглеждаха пшениците, но като вкарахме комбайните и се оказа едно голямо разочарование. Добивите са плачевно ниски, жънем около 300-350 кг, тук-там някоя нивичка пусне 400 кг, но това е много голяма рядкост. Миналата година добивите се движиха между 400-500 кг."

Людмил Работов – зърнопроизводител, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив: "Ситуацията не е такава, каквато очаквахме. Ще калкулираме загуби, много е притеснително". 

Качеството на пшеницата е отлично. Въпреки това, заради ниските изкупни цени стопаните за втора поредна година не могат за покрият разходите си. За да намалят донякъде загубите си, някои от тях обмислят да продават техника, със сигурност ще намалят и рентата, която се полага на собствениците.

Светослав Русалов, зърнопроизводител от с. Труд: "Ако вземем, че производствените разходи са около 200 лева, при текуща цена 33 ст., това означава, че добивът ми е трябва да е 600 кг., а той е 350 кг, т.е. цената трябва да е двойна на сегашната". 

Сериозен проблем е липсата на вода. При необходимост от поне 50 млн. кубика вода, от "Напоителни системи" са информирали зърнопроизводителите в Пловдивско, че ще разполагат с по-малко от половината, колкото са запасите в язовир "Пясъчник".

Людмил Работов – зърнопроизводител: "В момента има някъде около 22 млн., които са крайно недостатъчни за всички хора, които реално използват водата за напояване. Пролетниците в момента са подложени на много голям стрес. Тръгнаха да изгарят долните листа на слънчогледите, царевиците". 

Зърнопроизвоителите настояват бързо да се раши проблемът с напояването. Ако държавата им осигури нужните количества вода, те са готови да инвестират в модерни системи за напояване, предава БНТ.

Виж коментарите (7)

Още по темата (192):
30.07.2024 Земеделци: Надяваме се средствата по "Украинската помощ" да бъдат гласувани
29.07.2024 Отцепниците от ДПС искат държавата да задели допълнителни 320 млн. лева за помощи за земеделците
25.04.2024 Фермерите са доволни за договореното изплащане на украинската помощ
07.03.2024 120 млн. лв. за производителите на зърно и маслодайни култури
22.02.2024 Министър Вътев в Пловдив: Малки производители се отказват, защото са
притиснати
16.02.2024 Зърнопроизводител: Отчаянието е повсеместно
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това е подигравка!
Почерня от полиция, униформени не пускат хората до близкия магази...
Костадин Димитров и Георги Георгиев: Да бъдем близо до хората е и...
Меганаглец бе хванат в крачка в Пловдив, на ход е полицията
Кючука показа как се прави!
Ученици спретнаха голяма изненада за учителите си в пловдивско уч...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).