Гребната база в Пловдив става кулинарна зона на арменската кухня
Автор: Силвия Станева 12:14 / 12.09.2020Коментари ()6635
©
Люле кебап, долма по оригинална рецепта и телешки кюфтенца с пилаф - това ще са само част от ястията на арменската кулинарна вечер, която се организира на 12 септември от "Общоарменски Благотворителен Съюз Парекордзаган“ и Фондация "Заедно“ като част от срещите на народите в Пловдив. Партньор и домакин на събитията е ресторант “Нетуно" на Гребната база.

Всички блюда ще се сервират с традиционния и автентично приготвен арменски хляб "лаваш“. Акцентът на вечерта ще е ястието Хериса*, което е традиционно за народа и ще бъде направено по древна рецепта от зората на арменската история.

Освен торта "Мляко от пиле“, сладките арменски изкушения се допълват от назук и халва.

Ако все пак има недоволни гости, въпреки всички тези кулинарни изкушения, те ще имат възможност за първи път наистина да се оплачат на арменския поп  Духовният водач на арменците в града под тепетата Дер Храч Мурадян ще бъде специален гост. Свещеникът ще уважи събитието на своите сънародници, което е основен акцент от тазгодишната програма на етно вечерите на Гребната база през целия месец септември.

Арменската общност е подготвила и още няколко изненади за гостите и за всички, които са решили да се разходят в парк "Отдих и култура“. Любителите на кулинарното изкуство ще имат възможност да "откраднат“ всички тайни рецепти на традиционните ястия. Същата вечер ще бъде представена и книгата – "В света на арменската кухня“, която е истинско кулинарно бижу.

Освен на специалния книжен щанд, гостите ще могат да се насладят и на богата танцова програма. Арменската общност е поканила цели 3 формации -децата от "Астхигнер“ (Звездички), младежкият танцов състав "Йеразанк“ (Мечта) и танцов състав "Нърени“ (Нарово дърво). Началото на програмата е в 19 часа, като всеки посетител ще може да запази маса за вечеря с приятели или да поръча вкусна храна за вкъщи. 

Организаторите са предприели всички необходими противоепидемични мерки.

 

Хериса ни връща към зората на арменската история, в региона на Харпет - житницата на стара Армения, в първите години на християнството. Обичаят повелява, по време на празници, на бедните да се приготвя топла храна. Основна храна тогава е било житото, което се варяло дълго и с големи дървени лъжици се смесвало с месото. Монасите възлагали тази нелека работа на дошлите да се нахранят с думите "Хъри са!" - "Разбий това!"Ястието е популярно и в страните от Близкия Изток, специално в Сирия, Иран, и Турция, под името 'Кешкек'.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Grebnata-baza-v-Plovdiv-stava-kulinarna-zona-na-armenskata-kuhnya-1000042
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.