Работодатели "спестили" 1.5 млн.лв. осигуровки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:48 / 14.07.2009Коментари ()1478
© Plovdiv24.bg
Щети за около 1.5 млн.лв. от невнесени осигурителни вноски са установили инспекторите от ТД на НАП - Пловдив. Разкритията са в резултат на приключилите 51 ревизии от началото на годината до 30 юни. За същия период са направени 162 проверки, от които 64 са по сигнали, постъпили от граждани, за неспазване на осигурителното законодателство.

При проверките служителите на НАП установяват има ли допуснати нарушения при прилагане на осигурителното законодателство и дали задължителните осигурителни вноски редовно се начисляват и внасят. В много случаи работодателите не начисляват месечното трудово възнаграждение и не подават коректно и в срок Декларациите образец № 1 и № 6 (за начислени и за внесени осигурителни вноски). Често срещано нарушение е несъответствие между декларираните и внесените осигурителни вноски. Проверките установяват също дали сключените трудови договори са регистрирани и дали минималните осигурителни прагове, определени в Закона за бюджета на ДОО, се прилагат правилно. Във всеки конкретен случай инспекторите изясняват и анализират причините, довели до нарушение на осигурителното законодателство.

На некоректните работодатели са съставени 133 акта за установени административни нарушения. Освен дължимите вноски некоректните работодатели дължат и санкции. Предвидените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и Данъчно осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), глоби започват минимум от 50 лв. и могат да стигнат до размера на невнесените осигурителни вноски.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Rabotodateli-spestili-15-mlnlv-osigurovki-100200
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.