Баня "Старинна" в Пловдив става "Храм на водата"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:02 / 21.07.2009Коментари ()1709
©
Дебютният проект на Марта Димитрова и София Христозова "Водата среда на живот" ще бъде представен в Баня Старинна на 25 юли и ще остане там до 8 август.

Проектът цели да представи своеобразен "Храм на Водата", който да накара хората да се замислят за евентуален свят, в който водата е дефицит. Изборът на пространство не е случаен. В центъра на концепцията стои дълбоко преосмисленото отношение към водата. Тя не е само природна сила, ресурс или субстанция, приравняваща се единствено на начините й на употреба. Изложбата акцентира върху съзидателната сила на водата като уникален творец в природата. Водата изгражда, създава, моделира, разрушава, пречиства и се движи постоянно. Идеята е за равносметка и противопоставяне на двата полюса - "Живот със и без вода"!

Проектът е изпълнен от керамика. Технологично керамиката е съчетание на четирите елемента - огън, вода, въздух, земя. Като изразно средство тя е силно свързана със заобикалящата ни среда и същевременно е най-вечният и древен материал, използван от хората. Стремежът керамиката да се представи не през призмата на познатата ни утилитарна стойност, а чрез една по-модерна и съвременна визия, стои в основата на творческите ни търсения.

Още от входа, в първата голяма зала на "Банята", за посетителите ще бъде пресъздадена идеята за липсата на вода с помощта на импровизиран "Бар" с надпис "Водата свърши!". Във втората голяма зала е експонирана инсталация от порцеланови отливки на пластмасови бутилки от минерална вода. Изборът на бутилки от литър и половина и броят им - 365 - произхожда от факта, че това е ежедневно необходимото количество вода за човешкия организъм. В осем от малките зали е изложена по една пластика, представляваща керамична форма поставена във водна среда. Керамиката е потопена до половината във вода, като частта над водата е груба, релефна, "мръсна", а тази, която е във водата, е гладка, "чиста", полирана и изваяна от водата. Формите са абстрактни, вдъхновени от природата.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Banya-Starinna-v-Plovdiv-stava-Hram-na-vodata-101298
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.