Посвещават изложба на 100-годишнината от смъртта на Георги Данчов Зографина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:54 / 23.07.2009Коментари ()3348
©
Изложбата "В името на свободата" по повод 100 години от смъртта на Георги Данчов Зографина, ще бъде открита в Градската художествена галерия на 5 август.

Георги Данчов Зографина е роден на 27.07.1846 в град Чирпан, Пловдивско - починал на 19.01.1908 в град София. През 2008 година се навършиха 100 години от смъртта на големия възрожденски художник и революционер, "строител на съвременна България".

Сподвижник на Васил Левски - Апостола на Свободата, Георги Данчов обикаля с него страната в изграждането на комитетска мрежа, подготвяща освободително движение. Заловен и съден за заверата на Старозагорския революционен комитет, Георги Данчов е изпратен на заточение в Диарбекир. Успява да избяга от там през Кавказ в Грузия, и по-късно с руските войски се завръща в България.

Оженил се за сродницата на Николай Павлович Зина хаджи Денкова, художникът известно време живее в Свищов, където през 1879 година създава своята култова литография "Свободна България".

През май 1879 година се премества да живее в Пловдив, столицата на Източна Румелия, където участва в подготовката и реализацията на Съединението на България. На 6 септември 1885 година е избран за член на Временното правителство, а на 8 ноември с. г. в частични избори - за депутат на ІV обикновено народно събрание. През 1890 - 1893 година Георги Данчов е заместник кмет на град Пловдив. През 1892 г. участва в организацията на Първото земеделско - промишлено изложение в Пловдив. В 1893 година като член на Народно-либералната партия е избран от Първомайска околиия за депутат в ІV Велико народно събрание. В края на същата година е депутат в VІІ обикновено народно събрание.

През лятото на 1907 година се премества в София при синовете си. На 19 февруари 1908 година Георги Данчов умира в нощта след честването на 30-годишнината от освобождението на България от турско робство.

Градската художествена галерия - Пловдив притежава най-голямата колекция от творби на художника.

През 1949 година в Пловдив започва подготовка за откриването на художествена галерия. С писмо №1003 от 15.VІІІ. 1950 г. Началникът на отдел "Наука, изкуство и култура" към Община Пловдив Никола Янев се обръща към Георги Николов Данчов, братов син на художника, с молба да намерят художествени творби и повече данни за твореца. Синовете на Георги Данчов отговарят вместо братовчеда си: "Изказваме Ви преди всичко нашата голяма радост, че и Пловдивската картинна галерия се е сдобила с творби на баща ни. Радостта ни е особено голяма, защото баща ни е живял и работил след освобождението почти до края на живота си в Пловдив"

Братята Данчови предлагат на Галерията в Пловдив 15 литографии и 8 фотографии на негови икони. Освен тях, в различните години в ГХГ - Пловдив се откупуват още 11 живописни творби на художника, така че днес Пловдив притежава най-богатата колекция от негови творби.

 



Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Posveshtavat-izlozhba-na-100-godishninata-ot-smurtta-na-Georgi-Danchov-Zografina-101689
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.