Айран вместо кола в училище | ||||||
| ||||||
Солниците в училищните столове и бюфети трябва да бъдат премахнати. Това е последица от новата наредба за училищното хранене, публикувана в петък в "Държавен вестник". Тя изисква да бъдат премахнати възможностите за допълнително осоляване на храната от учениците в стола. С цел здравословно хранене от лавките трябва да изчезнат чипсът, кока-колата и пържените ядки. Всички пържени тестени изделия като понички и мекици също са аут от щанда. Към останалите храни, които се предлагат в столовата или бюфета, пък има ред изисквания за здравословно съдържание. На първо място, сиренето и кашкавалът трябва да бъдат без растителни мазнини, което дисквалифицира от менюто на ученика така наречените "млечни деликатеси" с палмово масло. Киселото и прясното мляко пък трябва да имат до 2 процента масленост. Не се позволява сервирането на подсладени плодови млека, освен ако не са с добавка от натурални плодове. Айранът в лавката трябва да бъде без сол, позволено е още да се сервира топъл шоколад и чай. Вафлите и пастичките също си отиват от менюто на учениците. Забранява се поднасянето на всякакви захарни изделия освен нормален шоколад. В столовата пък вече не бива да се предлага салам като основно ястие, месото трябва задължително да е без тлъстини. Децата всеки ден трябва да консумират поне 400 грама плодове или зеленчуци, а два пъти в седмицата задължително се сервира само пълнозърнест хляб. Един път седмично на учениците трябва да се предлага риба. Пържените храни в стола трябва да се сервират не по-често от два пъти в седмицата, пише още в наредбата. В сандвичите пък задължително трябва да има зеленчук. Наредбата влиза в сила от първия учебен ден. Източник: в. "Стандарт" |
Още по темата: | общо новини по темата: 18 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница |