Само 11% от всички ферми в ЕС са управлявани от млади фермери | ||||||
| ||||||
Конгресът на младите фермери: Кои са победителите? “Именно това е и причината, поради която стартирахме конгреса - за да промотираме и да вдигнем оценката на европейското земеделие, като сложим и специален акцент върху младите фермери. Конгресът вече доведе около 1500 млади фермери от цяла Европа в Брюксел”, обясни Мело, който е един от съорганизаторите на събитието. Евродепутатът Хуан Игнасио Зойдо от Испания пък изказа своята огромна благодарност към европейските фермери. “Благодарение на европейските фермери и на тяхната щедрост, Европа не се сблъска с проблеми при доставките на храни и количества във времето на пандемия. В земеделието наблюдаваме тотално противоположна ситуация на това, което се случва с провизиите за болници и с предпазните средства. Представете си какво щеше да се случи, ако трябваше да внасяме храна от Китай, по подобие на маските. Фермерите са нашите герои!”, категоричен е испанският съорганизатор на Шестия конгрес на младите фермери. Българският евродепутат Асим Адемов е третият съорганизатор на събитието. Той не скри наличието на проблеми в сектора, но и изрази надежда, че именно младите са тези, които ще направят прехода към едно по-умно и устойчиво селско стопанство. “Пандемията от Covid-19 промени плановете ни и превърна 2020 в изпитание на земеделските стопани в цяла Европа. Преминахме през много тежък период, от който вярвам, че ще излезем по-силни. Всяка криза е възможност за промяна. А кое би било по-добра промяна от вас - младите. И да, имаме проблем, над 1,3 от земеделските стопани в ЕС са над 65 години. А в същото време все по-малко млади хора искат да се занимават със земеделие и да живеят на село. Аз вярвам, че вие сте тези, които ще направят прехода към по- умно и устойчиво земеделие възможен чрез прилагането на екологични практики, нови технологии и иновации в стопанствата си”, заключи Адемов. Еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски също подкрепи младите фермери и тазгодишния конгрес с думите: “Аз съм убеден във важността на младите фермери за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП). Но много по-важно е, че ЕК е убедена, че трябва да стимулира младите, така че техният брой да се повиши. Комисията е убедена, че трябва да се стимулира и приемствеността”, обясни Войчеховски. Той припомни, че се намираме в решаващо време на дебати за новия програмен период на ОСП. В момента реформата на най-старата политика на ЕС е в ръцете на триалога - Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия. “Това е и моментът, в който трябва да сме сигурни, че новата политика ще насърчава сигурен пазар, младите фермери, приемствеността и малките и средни стопанства. Сега е моментът да предложим по-работещи климатични мерки, които да се прилагат от фокуса на ОСП - младите фермери”, каза още Войчеховски. В Шестия конгрес на младите фермери 15 проекта мериха сили в общо три категории Дигитален лидер в земеделието, Лидер в прилагането на екологични практики в стопанството и Лидер в производството на храни. Млад фермер от Банско бори кризата с нови идеи Българският участник в конкурса беше Георги Мутафчиев. Неговият проект беше за хранителен продукт (натурален пробиотик) – биосуроватка от козе мляко. Въпреки че не беше сред победителите, Георги представи достойно страна ни със своята иновация в производството на храни. Ето кои са победителите в Шестия конгрес на младите фермери: В категорията Дигитален лидер в земеделието, журито отличи Wouter Bruins от Нидерландия с неговия проект In Ovo. Компанията на Bruins помага на фермерите в сектор "Птицевъдство" да следят за хуманното отношение на птиците. In Ovo е компания, с опит в сектора на птицевъдството, която е силно мотивирана да внесе положителна промяна в сектора чрез разработването на интелигентни решения за големите проблеми в сектора. В категорията Лидер в прилагането на екологични практики в стопанството, победител стана Pablos Tsakiris от Гърция - птицевъд, който отглежда органично продукцията си. Семейното му стопанство решава да инвестира в добавяне на стойност към продуктите и започва серия от инвестиции в специални ферми (биологично и свободно отглеждане на кокошки). В същото време подобряват дистрибуторската си мрежа, така че днес те обслужват поръчки от цяла Гърция в рамките на 24 часа. В категорията Лидер в производството на храни, наградата взе Josef Obkircher и Andreas Kalser от Италия. Те са млади фермери, които се занимават с иновативното производство на Oyster гъби, които са деликатес в родната им страна. Двамата партньори успяват да развият производството си и да създадат къща за гости, като предлагат различни специалитети с Oyster гъбите. Следете темата и на cap4us.agri.bg |