Доц. Бобровски: Честата консумация на сирене може да доведе до сериозен проблем
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:16 / 13.01.2022Коментари ()2013
©
Сиренето спокойно може да се нареди сред любимите храни на българите. То неизменно присъства на трапезата ни, в редица манджи, а често го похапваме и просто ей така.

"Няма нищо лошо в това“ – би си казал човек. Е, да, ама не точно.

Според диетологът Андрей Бобровски, който е кандидат по медицинските науки, а също така и доцент на Медицински факултет, редовната консумация на сирене крие големи опасности.

Диетологът предупреди, че сиренето не трябва да се консумира ежедневно, тъй като е с високо съдържание на калории, мазнини, а освен това има и лош холестерол. 

Злоупотребата с този продукт може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

"Честото ядене на сирене може да причини сърдечно-съдови заболявания, уролитиаза и хипертония“, предупреди доц. Бобровски.

"Освен това много видове сирена съдържат много сол и това е отключващ фактор за развитието на различни заболявания. Горната граница на ядене на сирене без вреда за здравето е 100-150 грама на ден“, поясни диетологът.

По думите му когато се консумира умерено, сиренето е здравословно, защото съдържа протеини, аминокиселини и калций. Съдържа и витамин В12, който е от съществено значение през зимата.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Doc-Bobrovski-Chestata-konsumaciya-na-sirene-mozhe-da-dovede-do-seriozen-problem-1190982
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.