Много български вафли на пазара представлявали риск за здравето на потребителите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:14 / 07.02.2022Коментари ()10792
©
28 от общо 31 изследвани марки вафли на българския пазар съдържат палмово масло. Това показва проучване на асоциация "Активни потребители“. В 5 от вафлите палмовата мазнина е основен компонент.

Надзор върху изпълнението на изискванията за етикетиране и върху безопасността на храните упражнява Българската агенция по безопасност на храните, припомнят от Асоциацията.

Нормалната палмова мазнина има добра поносимост от организма. Проблемът е предварителната обработка на мазнината, водеща до втвърдяване, казват експертите. Процесът се нарича хидрогениране и при него се получават канценогенни вещества, поради което в много страни по света използването на хидрогенирана мазнина е забранено или ограничено.

От "Активни потребители“ са констатирали още, че в 29 от 31 изследвани марки вафли се съдържат млечни компоненти, но не нормално мляко, а преработени суровини, като сухо мляко, млечен протеин или фракции от него, а това създава рискове за здравето на потребителите, съобщава БНР.

И за още един проблем, алармират от асоциацията. При нито една марка от проучените вафли няма изписани на етикета никакви Е номера. Е номерата са идентификация за вложените в храните технологични добавки. Те се ползват с лоша слава сред потребителите, които ценят натуралните храни, затова и производителите ползват малка хитринка, казват експертите. Те изписват на етикета пълните имена на технологичните добавки, а спестяват по-кратките Е номера.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Mnogo-bulgarski-vafli-na-pazara-predstavlyavali-risk-za-zdraveto-na-potrebitelite-1207499
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.