МВФ: България е страна с много добро досие и пример за успех
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:24 / 19.11.2005Коментари ()1243
Премиерът Сергей Станишев и министърът на финансите Пламен Орешарски обсъдиха с изпълнителния директор на Холандската група в Международния валутен фонд Джерон Кремерс икономическото развитие на страната и плановете на правителството в краткосрочен и средносрочен план, в контекста на програмата на управляващата коалиция.

България е страна с много добро досие. Тя е един от примерите за успех, който МВФ цитира, заяви след срещата проф. Кремерс. Впечатленията ми са много позитивни. През декември и януари екип на фонда ще дойде в България и имам много положителни очаквания за резултатите от разговорите, каза изпълнителният директор на Холандската група в МВФ.

На срещата са обсъдени и рисковете пред икономиката ни от гледна точка на растящия дефицит по текущата сметка и необходимостта от по-строга фискална позиция, съобщи министърът на финансите Пламен Орешарски. Много важно е фискалната политика да се запази стабилна, да се възложи контрол върху кредитирането. За да се постигне това е важно да бъдат държани под контрол и обществените разходи, както и експанзията на кредитирането и поведението на банките при даване на кредити, подчерта Джерон Кремерс.

На журналистически въпрос дали МВФ ще подкрепи плановете на България за балансиран бюджет през следващата година предвид дефицита, излишъка и евентуално планирания бюджетен дефицит за тази година Джерон Кремерс подчерта, че България е страна, която от известно време има фискална политика, която е доста стабилна, балансиран бюджет и излишък. Според него не е ролята на МВФ да идва в България и да казва какво трябва да прави тя, а обратното, България трябва да поставя своите приоритети. Тя трябва да ги залага и да види как те се вместват в параметрите на програмата, посочи изпълнителният директор на Холандската група.

България е член на Холандската група в МВФ заедно с още 11 държави – Холандия, Македония, Армения, Босна и Херцеговина, Хърватска, Кипър, Грузия, Израел, Молдова, Румъния и Украйна. От групата с най-голямо акционерно участие е Холандия и поради това изпълнителния директор на групата се предлага от холандското правителство. Той е натоварен с правомощията и отговорностите да защитава интересите на страната ни при обсъждания и да гласува от името на България при вземането на решения от Борда на изпълнителните директори.

Това е второто посещение на проф. Джерон Кремерс у нас от встъпването му в длъжност през 2003 г.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/MVF-Bulgariya-e-strana-s-mnogo-dobro-dosie-i-primer-za-uspeh-12230
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.