Д-р Иван Шиков: В област Пловдив има най-много животни и най-много обекти за производство и преработка на храни в цялата страна
Автор: Диана Бикова 13:40 / 09.04.2022Коментари ()8918
© Plovdiv24.bg
Засилените проверки на БАБХ във връзка с великденските празници и Гергьовден вече започнаха и ще продължат до 8 май, съобщи в интервю за Plovdiv24.bg директорът на пловдивската агенция д-р Иван Шиков. 

По време на инспекциите ще се наблегне върху контрола на традиционните храни, които се използват по време на празниците - агнешкото месо, козунаците, яйцата, в това число и боядисаните яйца и самата боя, пресните зеленчуци. Освен това ще се извършва контрол на сградовия фонд и съоръженията в обектите, ще се проверява проследимост, качество, срок на годност, здравна маркировка на агнешкото, която удостоверява дали е българско или внос. 

Когато яйцата са внос, задължително ще се взимат проби от пратките и ще се изследват в лабораториите на Областните дирекции по безопасност на храните за салмонела. Новото е, че тези пратки няма да се възбраняват докато излязат резултата, а ще бъдат пуснати на пазара. При негативен резултат с наличие на тази бактерия ще се изтеглят от пазара. 

"Целият наличен състав на ОДБХ - Пловдив е ангажиран в проверките и контрола на предприятиятията за производство и за търговия, на складовете на едро и на дребно, на търговска мрежа, обектите за обществено хранене. В зависимост от оценката на риска е степента на проверките, които се осъществяват", каза д-р Шиков.

У нас, по неофициална информация, вече има внос от Македония на известно количество агнешко месо. Важното за потребителите да знаят, че българското агнешко има печат със син цвят, а вносното - с червен. 

По отношение на безопасността и качеството на храните, хранителните добавки и напитките преобладават нарушения при сградовия фонд и съоръженията. В тези случаи се правят предписания с определен срок за отстраняване на отклоненията. Има нарушения са по Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти или несъответствия на етикетирането на продуктите, които търпят лесно отстраняване и няма да доведат като цяло до проблеми със здравето на потребителя. 

"При продажба на храни в нерегламентиран обект, нерегистриран по Закона за храните, или продажба на храни с изтекъл срок на годност се съставят актове за установяване на наказателно нарушение. Налагат се финансови санкции и взаимоотношенията с операторите се осъществяват в съда" - обясни д-р Шиков.

За последното тримесечие са наложени актове за продажба в нерегламентиран обект, за заблуждаваща реклама, неправилно етикетиране, наличие на палмова мазнина в детски храни, некоректно водене на записи по системата на самоконтрол.

Огнището на инфлуенца А във ферма в Пловдивска област не е напълно овладяно. Почти 180 000 кокошко носачки трябва да бъдат загробени, след това предстои загробване на яйцата, фуража и постелята. След това ще се извършат многократни дезинфекции в и около халетата, както и в района около фермата. По ирония на съдбата, два дни преди повишаването на смъртността в обекта в пловдивската агенцията е получен доклад от Центъра за оценка на риска, че в нашия регион е най-висока вероятността за поява на вируса.

Броят на големите животновъдни ферми в региона не се увеличава, но се наблюдава ръст на фермите за пчелни семейства, риболовните стопанства, личните стопанства, каза в интервюто директорът на БАБХ - Пловдив.

"ОДБХ Пловдив е най-натоварената дирекция в структурата на БАБХ. ТУк при нас са най-много животни, най-многото производства и преработване в цялата страна"

За щастие, случаят с незаконното загробване на животински трупове край село Марково от миналото лято остава единичен.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!



Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/D-r-Ivan-Shikov-V-oblast-Plovdiv-ima-nai-mnogo-zhivotni-i-nai-mnogo-obekti-za-proizvodstvo-i-prerabotka-na-hrani-v-cyalata-strana-1247280
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.