млн. са необходими за Система за защита на населението от бедствия и аварии
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:45 / 08.12.2005Коментари ()1614
На вчерашното редовно заседание на парламентарната Комисия по политика при бедствия и аварии, членовете на комисията се запознаха със система за защита на населението при бедствия и аварии. Системата беше представена от д-р Велизар Шаламанов, председател на Експертен съвет 7 към постоянната Комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи. По думите му тази система представлява съвкупност от центрове за управление, в които има работни места за всички ведомства, които трябва да реагират при бедствия, аварии и катастрофи. Той каза още, че в тези центрове ще има и оборудване на мобилни модули за управление, които имат връзка с даден център и, които позволяват екипите на мястото на аварията да комуникират помежду си и с центъра, като така се постига по-висока степен на координация и “няма да се получава разнобой между отделните ведомства”. Шаламанов каза, че така ще се постигне и по-висока степен на информираност на обществото и по-висока отчетност при изразходване на ресурсите, отделени за защита при бедствия и аварии.

За изграждането на един такъв център по думите на Шаламанов са необходими около 4-5 млн. долара. “А за цялата страна, защото се предполага, че в по-големите населени места трябва да има такива центрове - това означава, че ще са необходими около 50 млн. долара”, заяви председателят на Експертния съвет.

Първата фаза на този проект за защита на населението е за проучване и разработване на план за инвестиции за детайлен пилотен проект в град Пловдив, където да се демонстрира как това, което е на хартия, може да работи. Този пилотен проект всъщност е втора фаза.

Финансирането е от страна на Американската агенция за развитие на търговията, която е дарила за това проучване 300 хил. лв. За втората фаза, ако бъде утвърдена, от американска страна са поели ангажимент за финансиране в рамките на 4 млн. долара. “Като оттам нататък е въпрос на национална отговорност. Но аз отново казвам, че има много други начини за финансиране - например от страна на ЕС, които трябва да използваме”, каза Шаламанов.

Проектът за Пловдив се предвижда да стартира до април - май месец 2006 година. Ако той бъде одобрен от правителството, в цялата страна ще започне изграждане на центрове за управление при бедствия, аварии и катастрофи.

Информацията е на focus-news.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/50-mln-sa-neobhodimi-za-Sistema-za-zashtita-na-naselenieto-ot-bedstviya-i-avarii-12679
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.