30-милионният заем за малките улички чука на вратата на общината
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:36 / 12.01.2010Коментари ()2935
© Plovdiv24.bg
С най-модерна френска техника през лятото бяха сканирани пловдивските улици в дълбочина, за да се знае какъв ремонт им е нужен и колко ще струва. С тези базови данни беше разработен и работният проект, чиято оценка от ЕБВР сега се очаква.
До края на седмицата общината очаква да получи доклада и оценката на Европейската банка за възстановяване и развитие за работния проект за реконструкцията на около 300 вътрешноквартални улици със 103 км обща дължина, съобщи директорът на капиталното строителство инж. Тошо Пашов заPlovdiv24.bg.

Това ще е най-мащабният проект на сегашната администрация и една от най-големите амбиции на Славчо Атанасов. "Малките улички не са пипвани от около трийсетина години и състоянието им особено дразни пловдивчани. Докато за големите булеварди пари как да е се намират, за тях все не достигат. С изкърпване на дупки хубава улица не става. То е все едно непрестанно да кърпиш износен балтон, но от един момент нататък няма повече накъде, трябва да го изхвърлиш и купиш нов", коментира кметът.

Работният проект за реконструкцията бе направен от българо-френско съдружие след обстойно външно и вътрешно - чрез скенер, обследване на заявените по списък от районните кметове най-окаяни улички. Първоначалните сигнали от банката, заявени преди около месец от дошъл за проверка на място експерт, са оптимистични - на пръв поглед проектът ставал.

Получи ли се одобрението на банката, той ще бъде внесен за одобрение от Общинския съвет, чието мнозинство даде зелена улица на преговорите за заема. Постигне ли благословията на пловдивските избраници, ще продължат преговорите за подробностите на икономическите параметри.

"Още преди това обаче всичко ще бъде съгласувано с основните разкопаващи фирми в Пловдив - ВиК и "Ситигаз", за да съгласуваме ремонтните дейности с тях. Реконструкцията ще започнем оттам, където подземната инфраструктура е вече подновена", увери инж. Пашов.

"Главният финансист Наталия Делчева, заедно с целия си екип, ще трябва добре да изчисли дали заемът в този размер ще е по силите на общината. Ако се наложи, ще го посъкратим, но ремонтът трябва да започне", смята кметът Атанасов.

Отсега е известно, че категорично против ще се обявят съветниците от ГЕРБ. "Този заем е едно от основните разминавания във възгледите ни за развитието на Пловдив с кмета Атанасов. Ремонт на уличките - да, но не и да се "заробваме" с нов кредит. Могат да се намерят достатъчно резерви общината сама да реши проблема", твърди лидерът на ГЕРБ и областен управител Иван Тотев, чието име отсега се спряга за вероятен бъдещ кмет, на чиято глава ще се стовари изплащането на заема.


Още по темата: общо новини по темата: 91
29.08.2011 »
11.02.2011 »
10.02.2011 »
23.10.2010 »
10.08.2010 »
19.07.2010 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/30-milionniyat-zaem-za-malkite-ulichki-chuka-na-vratata-na-obshtinata-130826
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.