Кметът на Велинград с условна присъда
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:39 / 10.01.2006Коментари ()1920
©
Състав на Окръжният съд в Пазарджик с председател Ивета Парпулова осъди на година и половина условно лишаване от свобода кмета на Велинград Стоян Дулев и определи изпитателен срок от 3 години. Съдът намери Дулев виновен за сключения от него договор за сметопочистването с “Беев и Беев” ООД, собственост на депутата и екскмет на Велинград Фидел Беев.

Договорът бе подписан на 6 август 2004 г, след като комисия класира фирмата на първо място. Комисията бе свикана в изпълнение на постановление на Върховния административен съд от 30 юли 2004 г., с което се изисква да бъде завършена стартиралата две години по-рано процедура за избор на сметопочистваща фирма.

Прокуратурата поиска 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок и 3 години лишаване от правото да заема длъжността кмет. Прокурорът Иван Даскалов изтъкна, че Стоян Дулев е нарушил разпоредба на ВАС в решение №9710, с което “Беев и Беев” е трябвало да бъде отстранена от участие в конкурса. Според Иван Даскалов договорът е сключен с цел да се набави имотна облага на частната компания и да се причини имуществена вреда на общинската фирма “Стройком”, която в онзи период паралелно е продължавала да извършва сметосъбиране в града.

Кметът на Велинград Стоян Дулев не се призна за виновен и заяви за ПА медия, че ще обжалва присъдата в законния 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив. Адвокатът му Румен Нейков изтъкна пред съда, че по никакъв начин прокурорът по делото Иван Даскалов не е доказал обвинението си, че договорът с “Беев и Беев” е подписан с цел да се набави изгода на дружеството, като в същото време се нанесе вреда на общинската фирма “Стройком”.

Пред съда адвокатът заяви, че в решението на ВАС никъде не се посочва, че фирма “Беев и Беев” трябва да бъде отстранена от участие в конкурса. Отстраняването на участник в конкурса е работа не на съда, а на комисията, подчерта адвокат Нейков. Защитата отхвърли Стоян Дулев да е давал каквото и да било съгласие съдовете за смет на “Стройком” да се използват от “Беев и Беев”. Фактът, че съдовете са били оставени на улиците след прекратяване на договора с фирмата, адвокат Румен Нейков коментира като безстопанственост от страна на управителя на дружеството, на който и до момента не е потърсена отговорност.

В правото си на последна дума по време на заседанието велинградският кмет подчерта, че в решенията си е водел единствено от принципа да се пестят парите на данъкоплатците. С договора с “Беев и Беев” месечно общината е икономисвала около 20 хиляди лева в сравнение с заплащането на “Стройком”.


Още по темата: общо новини по темата: 21
14.07.2009 »
23.06.2009 »
16.07.2007 »
06.02.2007 »
16.10.2006 »
12.07.2006 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница

Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Kmetut-na-Velingrad-s-uslovna-prisuda-13467
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.