Хасковлийка сред жертвите в Мека
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:18 / 15.01.2006Коментари ()775
Българка е починала в Мека, съобщи Дарик радио, цитирайки говорителя на Министерството на външните работи Димитър Цанчев. Той пояснява, че МВнР е било уведомено за това от групата български мюсюлмани, сред които тя е била на поклонението. Жената е 70-годишна и от град Хасково.

По думите на Цанчев тя не е починала при инцидента, при който загинаха много поклонници. “На жената й прилошало и тя е била отведена от другите българи в болница, където е починала по-късно”, уточнява Цанчев и допълва, че Министерството на външните работи веднага е установило контакт с роднините на починалата в България.

Външното ни ведомство има постоянна връзка с останалата част от групата български мюсюлмани, които са на поклонението. Говорителят на МВнР съобщи, че нашето посолство в Кувейт извършва необходимите формалности по уреждане на погребението. Със съгласието на близките то обаче ще бъде в Мека. Цанчев уточнява в същото време, че до момента Министерството на външните работи не разполага с официален документ, удостоверяващ смъртта на българската гражданка, поради което не могат да бъдат обявявани данни за нейната самоличност.

По думите на говорителя на Външно, България няма посолство в Саудитска Арабия, нито Саудитска Арабия има посолство в България и това затруднява издаването на документ. "Става дума за смъртен акт", уточнява Цанчев. Жертвите на масовата блъсканица при изпълнението на символичния ритуал – замеряне на стълба, символизиращ сатаната с камъни, са 363-ма мюсюлмански поклонници. Според официални източници в момента в саудитски болници са настанени 45-ма ранени. До този момент са идентифицирани тленните останки на 203-ма души.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Haskovliika-sred-zhertvite-v-Meka-13569
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.