Спикерът на Парламента на Кралство Швеция идва в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:27 / 27.01.2006Коментари ()764
Спикерът (председател) на Парламента на Кралство Швеция Н. Пр. г-н Бьорн фон Сидов ще посети Пловдив на 31 януари (вторник) като част от официалното си посещение в България по покана на Председателя на Народното ни събрание.

Гостите ще пристигнат в 11.30 ч. пред Балабановата къща в Стария град, където ще бъдат посрещнати от Кмета Чомаков. Делегацията ще разгледа Балабановата къща, къща “Хиндлиян”, църквата “Константин и Елена” и Античния театър. След обяда, който ще имат в р-т “Пълдин”, гостите ще отпътуват отново за София.

Н. Пр. Бьорн фон Сидов е роден през 1945 г. Депутат е на Социалдемократическата партия от област Стокхолм. той има магистърска степен по политически науки в университета в Стокхолм и е доктор по политически науки в университета в Риншьопинг. Работил е като лектор, доцент, а по-късно и декан на Департамента по социални науки, изследовател по проблемите на парламентарната демокрация, гост-лектор е и на университети в САЩ. Политическата си дейност започва като общински съветник в община Солна, а по-късно е началник на отдела за политическо планиране в Кабинета на министър-председатела, координатор е и по въпросите на икономическия растеж и научно-изследователската дейност. По-късно става член на парламентарната комисия по конституционни въпроси и на Комисията по икономическа политика, околна среда и развитие. От 1996 г. е председател на парламентарната комисия по преглед на договорите на ЕС, председател на шведската делегация в Северния съвет и председател на парламентарната комисия по европейски въпроси, както и член на комисията по разширяване на ЕС на Партията не европейските социалисти. 1996-1997 г- е министър на търговията в правителството на Йоран Першон, а от 1997 до 2002 г. е министър на отбраната в правителството на Йоран Першон. От 2002 г. е председател (спикер) на Риксдага.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Spikerut-na-Parlamenta-na-Kralstvo-Shveciya-idva-v-Plovdiv-13884
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.