Забраниха износа на български птици и птичи продукти за ЕС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:13 / 30.01.2006Коментари ()1380
©
Брюксел забрани вноса на птици, птиче месо и яйца от България. Генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба забрани издаването на сертификати за износ на на живи птици, пернат дивеч, отглеждан във ферми, диви пернати, птиче месо, месни продукти, съдържащи птиче месо и яйца за люпене, с изключение на преработени птичи меса и продукти от птици по начин, гарантиращ обезвреждането на вируса на Нюкясълската болест.

Огнище със заболяването, което е известно още и като псевдочума по птиците, е регистрирано в с. Габрене, община Петрич. Забраната е въведена във връзка с отговор от 26 януари на Дирекция САНКО на Европейската комисия на уведомително писмо, изпратено до Брюксел от българската ветеринарна служба. Със заповед на Генералния директор на НВМС се прекратява и придвижването и продажбата на птици, необработени термично продукти от тях и яйца за разплод от и в селищата в област Благоевград. За мерките са уведомени всички РВМС в страната.

Производители на яйца и пилешко месо съобщиха, че са принудени да връщат от западната ни граница камиони с продукция. Според тях заради птичия грип консумацията в страната е спаднала с 30-40 %, а забраната за износ в резултат на Нюкясълската болест допълнително ще нанесе удар върху легитимните производители и търговци на птичи продукти. От Пресцентъра на Министерството на земеделието изрично уточниха, че към днешна дата няма констатирани огнища на заболяването Птичи грип по птиците на територията на България.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Zabraniha-iznosa-na-bulgarski-ptici-i-ptichi-produkti-za-ES-13924
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.