Започва въвеждането на IBAN в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:30 / 01.03.2006Коментари ()1903
©
От днес започва официалната смяна на номерата на банковите сметка към европейската система IBAN. Така ще се гарантира сигурност, бързина и качество на местните и международни банкови преводи. Международният номер на банкова сметка (International Bank Account Number - IBAN) е номер на сметка на клиент на банка, съставен в съответствие с международен стандарт ISO 13616.

От 1 март до 5 юни 2006 г. титулярите на сметки трябва да се свържат със своята обслужваща банка, за да се информират за начина на получаване на IBAN номера на сметка. Титулярите на банковите сметки трябва да уведомят бизнес партньорите си за новия номер на банковата си сметка. След 5 юни всички преводи трябва да съдържат IBAN номер.

Използването на IBAN е част от общоевропейския план за улесняване на преводите между страните в ЕС и интегрирането на платежните им системи с цел изграждане на Единна еврозона за плащания (Single Euro Payment Area, SEPA). Крайната цел на SEPA е паричните преводи между банки в страните от ЕС да станат толкова лесни, евтини, бързи и сигурни, колкото са в рамките на отделните страни.

Въвеждането на IBAN в България е част от националния проект за интегрирането на страната в SEPA. IBAN се въвежда от Българската народна банка (БНБ) с Наредба №13 за прилагането на международен номер на банкова сметка и за банковите кодове. Считано от 5 юни 2006 г., всички платежни документи следва да съдържат IBAN съгласно разпоредбите на Наредба №13 на БНБ.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Zapochva-vuvezhdaneto-na-IBAN-v-Bulgariya-14642
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.