Грипна епидемия в Кърджали
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:02 / 02.03.2006Коментари ()1261
От днес е обявена грипна епидемия в община Кърджали. Под наблюдение са и останалите общини в областта. В Кърджали заболеваемостта от грип и остри инфекции на дихателните пътища достигна 280 души на 10 хиляди население. Днес епидемиолозите от РИОКОЗ отчетоха повишаване на регистрираните случаи от началото на седмицата. Преустановяват се плановите операции и свижданията в МБАЛ ”Д-р Ат. Дафовски”, временно се прекратяват прегледите в детските и женските консултации. Задължителните противоепидемични мерки включват още организирането на филтър с помощта на медицинските специалисти в детските и в учебните заведения – откритите болни деца и ученици да се насочват за преглед и лечение към личния лекар.

Продължава ежедневното следене на заболеваемостта на учащите се. При отсъствие на 30% от учениците от учебни занятия, директорите на училищата трябва своевременно да уведомяват началника на Регионалния инспекторат по образование. Епидемиолозите на РИОКОЗ съветват при неразположение и симптоми на грип веднага да се отнасяте към личния си лекар! Самолечение не се препоръчва!

Грипът се проявява с висока температура, силна отпадналост и болки в мускулите. За да се предпазите от болестта, избягвайте масови събирания, проветрявайте редовно стаите в училище, офисите и домовете си. Избягвайте контакти с видимо болни хора. Информацията е на Дарик радио.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Gripna-epidemiya-v-Kurdzhali-14704
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.