30 лева за килограм! Тези ястия вече са деликатес за българската трапеза | ||||||
| ||||||
"Положителният процес към намаляване от лятото е ликвидиран и сега се върнахме към нивата, като среден базис на цените на основните храни от "потребителската ни кошница“, към периода от пролетта. На практика, имаме пиковата стойност от месец май или 29 % разлика в нивата на цените от 2021 година“ – коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов. Свинското месо и зелето запазват цените от миналата година, но най-осезателно е увеличението при кашкавала с 45%. Като цяло, поскъпването при млечните продукти на годишна база, е около 33%. Вече трудно се намира сирене под 20 лева за килограм и кашкавал под 30 лева. Има и примери за цени на кашкавала около 35 лева. Затова, не малка част от потребителите, купуват или по-малко количество, или предпочитат по-евтините имитиращи млечни продукти. Ще се превърнат ли в деликатес млечните продукти – попитахме още Владимир Иванов. "Те вече са деликатес за българската трапеза. Цени от 30 – 35 лева за кашкавал, каквито се наблюдават, са твърде високи, несъразмерни, тъй като цената към дадения момент е около 16 – 16.50 лева за килограм на едро. Говорим за високо качество, но разликата е огромна. Затова се обръщам към потребителите, когато пазаруват, нека много добре да си правят сметка, да се оглеждат, да търсят информация и да не способстват за реализацията на подобни недобри търговски практики“ – посъветва експертът. Владимир Иванов подчерта, че не трябва да очакваме поскъпване на рибата за предстоящия празник Никулден. Това се отнася и за останалите хранителни продукти, защото има добро предлагане на храни на пазара, даже в излишък. Не трябва да очакваме апокалиптични картини, а по-скоро запазване на настоящата тенденция. "Зимата ще е тежка, но не и апокалиптична. Сериозно повишение на цените на храните не трябва да очакваме. Друг е въпросът, ако се съпостави с нивата на доходите, откъдето явно идва драмата. Няма условия за предизвикване на някакви бурни пазарни процеси, естествено, ако не ескалира напрежението в Украйна“ – уточни още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Владимир Иванов посъветва потребителите да внимават откъде и какво купуват, да не купуват на всяка цена, да не се подават на паниката, а да търсят сериозен източник на информация, особено по отношение на стоките с лошо качество. "Ако си купим свинско месо и зеле за празничната трапеза, ще платим точно толкова, колкото и миналата година. Всичко зависи от това, какво ще сложим на коледната трапеза и разходите, които ще направи домакинството, извън пазара за храни, тъй като драмата настъпва, когато разходите изпреварват доходите. Но, като цяло, имаме един добре структуриран пазар в едни конкурентни отношения, тоест, от гледна точка на пазара, драма няма“ – категоричен е Владимир Иванов. |
Още по темата: | общо новини по темата: 342 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/57 ] следващата страница |