Осъдиха съпрузи на 7 г. затвор за трафик на бебета
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:50 / 22.03.2006Коментари ()961
Районният съд в Пещера постанови по 7 години затвор за Димитър и Гинка Г. от Пещера за трафик на две пеленачета във Франция. Те ще трябва да платят и по 7 000 лв. глоба. През 2003 г. Димитър и Гинка са склонили две бременни жени от Пещера да родят в Париж. След раждането майките получили по хиляда лева за новородените. Според свидетели Димитър и Гинка получавали между 5 и 10 хиляди евро за продадените бебета.

През февруари НСБОП разби канал за трафик на бебета, които са се продавали за осиновяване в Гърция. Бременни жени от Сливен и Бургас са били извеждани от страната, за да родят в Гърция, след което бебетата са били осиновявани от гръцки семейства. За трафика бяха задържани петима мъже от Сливен и района на Бургас. Каналът е функционирал от 2004 година, а последният случай е от януари тази година.

В различните държави бебета от България се търгуват различно. За едно дете гръцките семейства са плащали до 15 000 евро, като бебетата от мъжки пол са били продавани по-скъпо. Във Франция средната цена е около 6000 - 7000 евро, като няма разлика дали бебето е момиченце или момче.

Повечето жени, които се съгласяват да продават бебета си, са от ромски произход. Те получават едва една десета от сумата. Освен в Гърция и Франция трафик на български бебета се осъществява и в Португария и Италия. Според Гранична полиция майките най-често са от регионите на Пазарджик, Пещера и Сливен.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Osudiha-supruzi-na-7-g-zatvor-za-trafik-na-bebeta-15207
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.