Деца влизат в заведенията с фалшиви лични карти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:33 / 29.03.2006Коментари ()4461
Ученици фалшифицирали лични карти, за да влизат в заведения след вечерния час. Това стана ясно на среща между собственици на заведения, Сдружението на родителите, училищни директори и кметицата на район “Южен” Стефанка Ламбрева вчера. Сбирката е част от инициативата “Не пазя само своето дете, пазя нашите деца”, която бе започната от сдружението на майки и бащи миналата седмица.
Глоби до 1000 лв. или обществено-полезен труд ще е санкцията за слаб родителски контрол, бе обявено още на срещата. В СОУ “Константин Кирил Философ” бяха поканени 47 съдържатели на ресторанти, барове и дискотеки, но откликнаха само няколко. Те пък обърнаха внимание на родителската безотговорност.

«Бях силно възмутена от следната случка. На нощно роднинско събиране баща поръча бира на детето си. След половин час сервитьорът ми съобщи, че бащата е извикал втора бира. Отидох да му кажа, че не мога да сервирам, а той ми отговори "Какво толкова, една бира, синът ми е на 16 г.". Има родители, които разрешават на децата си да употребяват алкохол. Има и деца, които не можеш да ги разпознаеш, някои изглеждат по на 25 г. За мен всичко тръгва от семейството», каза Йорданка Стоянова, управител на ресторант "На свещи".

До 1-2 седмици ще изготвим програма за тренинг-групи в училищата, съобщи Дарена Георгиева, инспектор в детската педагогическа стая. «Там ще могат да спортуват и да си обсъждат проблемите. Ще се обърнем за помощ и към общината. Ако има извънкласни мероприятия, децата няма да ходят на кръчма», добави тя.

«Приветствам инициативата на това сдружение – заяви подполковник Лалю Муратев, зам.-началник на Първо РПУ. - Искам да кажа на собствениците, че не сме дошли да ги плашим, а да ги направим съпричастни и те да минат от нашата страна на барикадата. Каня ви да си подадем ръце - ние да следим, а вие да не ги допускате. Ако обединим усилия, децата вместо да пият алкохол и да се дрогират, ще отидат на стадиона. Това е инвестиция в тяхното здраве и морал. Така и вие ще сте по-спокойни, а ние ще имаме по-малко работа.» Подп. Муратев предложи проверки по заведенията да се правят не само нощем, а и денем, защото тогава ученици ходели там да пушат марихуана.

Глоби до 1000 лв. ще бъдат налагани на родители, чиито деца бъдат хванати в дискотека нощем. Ако не могат да ги платят, ще полагат обществено-полезен труд, каза Роман Четелян, инспектор в Детска педагогическа стая.

Кметството ще реагира остро срещу семейства, които не упражняват контрол над децата си и не полагат грижи за тях, бе категорична кметицата Стефанка Ламбрева. Училищни директори заявиха, че ще се включат в инициативата заедно с всички учители.
«Пратихме покани да всички собственици, но не всеки има лице да дойде и да застане с нас – каза Мария Терзиева, директор на СОУ «Братя Миладинови». - Инициативата на това сдружение трябва да сведем до всички училища и също да поканим собствениците на заведения около нашите учебни заведения. Ще им кажем: "Елате при нас, за да не дойдем ние при вас!" При нарушения ще сигнализираме РПУ и кметството. Това е чудесна инициатива и моите учители ще се включат в тези акции.»
«Щастлив съм, че участвам в това сдружение. Когато обединим усилия, тогава ще постигнем ефект», заяви Светозар Костадинов, баща на 3 деца и член на Сдружение на родителите. «Поддържам тезите и инициативите на сдружението. Големият контрол обаче трябва да дойде от семейството» ,добави Нина Сълчева, собственик на кафе-аперитив "МОАК". Подкрепи я подп. Муратев, който описа как родители вдигат скандали, когато ги повикат да си приберат децата. Ще накараме тези семействат да присъстват на среща с пострадали родители, като Фани Белнейска, каза кметицата Ламбрева.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Deca-vlizat-v-zavedeniyata-s-falshivi-lichni-karti-15413
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.