© NOVA | Без трансмазнини в храните, които търговците ни предлагат. За това настоява Световната здравна организация. Трансмазнините се използват при производството на пакетирани и бързи храни, както и в много тестени изделия и сладкиши. Според експертите обаче около 5 млрд. потребители по света са в риск от вредното въздействие на опасните съставки.
Макар и невидими за нас потребителите – трансмазнините се съдържат в голяма част от храните, които всеки ден ни изкушават от рафтовете в магазините, предава NOVA. Има ги в чипсове, в бисквитите, в кроасани, във вафли, в торти, в бързите храни – като любимите бургери и пържени картофки, както и в голяма част от тестените изделия. Производителите ги употребяват, тъй като имат по-дълъг срок на годност и са по-евтини от натуралните мазнини. Според данните на СЗО обаче: трансмазнините причиняват сърдечни заболявания, водещи до 500 хил. смъртни случая годишно.
Колко често потребителите у нас консумират трансмазнини и могат ли да бъдат забранени и в магазините у нас? Отговорът на този въпрос – гледайте във видеото.
|