Как точно ще се продават храни с насекоми у нас?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:37 / 13.02.2023Коментари ()4853
©
Всеки производител ще е длъжен да обяви насекомото, което е вложено в дадения продукт, като изписва неговото латинско наименование, наименованието на български и вида, в който присъства, и задължително е да бъде обявен като алерген, така че потребителите, които имат проблеми, да бъдат запознати.

Това заяви д-р Иван Генчев, директор на Дирекция "Контрол на фуражите и страничните животински продукти“ в БАБХ в новата рубрика на Сдружението "За достъпна и качествена храна“.

Причината е новата европейска директива, според която могат да бъдат употребявани и други животински видове в хранителните продукти. Тази директива разбуни духовете, както в социалните  мрежи, така и в медиите.

Д-р Генчев уточни, че директивата е от 2015 г. и обхваща всички храни, които не са традиционни за консумация от гражданите до този момент. Преди 3 години започна усилено да се говори за употребата на инсектициди и по-специално за брашнения червей, който е ларва на брашнения бръмбар. Проведени са серия от изследвания, които доказват безопасността на този вид инсектицид и вече може да се класифицира като "нова храна“, допълни още д-р Генчев.

В директивата се упоменава в кои храни може да присъства този животински продукт, в какви количества и в какъв вид ( изсушени, на прах или замразени). До момента в употреба може да бъдат включени  само брашненият червей, домашният щурец,  прелетен щурец, малък мрачник.

Д-р Генчев успокои потребителите, че други видове, докато не бъдат изследвани и одобрени, няма да бъдат влагани в никакви храни и ако някой си позволи да употребява насекоми извън списъка в директивата, ще бъде подлаган на сериозни санкции от страна на Агенцията по безопасност на храните, предаде Pariteni.bg.

От БАБХ обещаха да оказват  пълен контрол на фермите, в които се отглеждат насекомите, и да се  следи пътят на инсектицидите от фермата до трапезата. Изсушавайки се, насекомите минават висока термична преработка и това обеззаразяване гарантира безопасност на крайния продукт, категоричен е д-р Генчев. Досега няма сигнали за употреба на инсектициди в българските продукти или ако има такива, все още не са достъпни до голяма част от потребителите. В другите държави от ЕС може да има по-голямо разпространение, но няма сигнали за обществено недоволство.

В заключение директорът на дирекция в БАБХ добави, че това са продукти, които предстои да се използват, но самите потребители ще са информирани за тяхното прилагане в продукта и те сами ще преценят дали да закупят този продукт или не.

Много е важно потребителят да наблюдава етикета и да чете какво да съдържа. Ако има разминаване между етикета и съдържанието вътре, може да подадете сигнал и ние да влезем  в ролята си на медиатор между потребители и институциите, както и съответните органи и оператори, напомня председателят на Сдружение "За достъпна и качествена храна“ д-р Андрей Велчев.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Kak-tochno-shte-se-prodavat-hrani-s-nasekomi-u-nas-1565215
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.