8 000 от козметичната индустрия остават на улицата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:03 / 17.04.2006Коментари ()1771
Максимум 5 от 120- те фирми в козметичната индустрия ще оцелеят след година- две. Масовите фалити прогнозира в Дарик кафе Димитър Георгиев, заместник- председател на Българската асоциация по етерични масла, парфюмерия и козметика и собственик на една от проспериращите фирми – “Роза импекс”. В тези 5 компании работят 2 000 човека от общо 10 000 заети в отрасъла в момента. Според Георгиев не е изключено фирмите, които могат да се справят с допълнителните изисквания към бранша, да останат само 3. Това ще се случи, ако успеят опитите на държавни чиновници да въведат като задължителна добрата производствена практика /GMP/, която в ЕС има само препоръчителен характер. Георгиев например ще трябва да инвестира допълнително около 3 млн. евро.

В същото време– заяви той– тези капиталовложения няма да имат възвращаемост, защото влизането ни в ЕС няма да отвори техните пазари за нашата козметика. В последните години средните цени, на които тя се продава в чужбина, непрекъснато падат. Средната цена на боите и другите препарати за поддържане на коса, например, от 3, 85 евро през 2001- а се е сринала до 2, 07 евро. Като цяло производството на козметични продукти в България е намаляло с 20% за последните 5 години. Най-голям е сривът при пастите за зъби, където произведените количества са паднали 3 пъти. Само за последната година в тази стокова група произведеното е със 17 % по-малко, сочи доклад на “Капиталови пазари” за състоянието и перспективите на бранша.

Асоциацията по парфюмерия и козметика ще направи мотивирани възражения до министерствата на икономиката и на здравеопазването срещу задължителното въвеждане на добрата производствена практика в козметичните предприятия, каза още Георгиев пред Дарик.



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/8-000-ot-kozmetichnata-industriya-ostavat-na-ulicata-15898
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.