Пропадането на Ботев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:36 / 25.04.2006Коментари ()5692
©
Ботев пак се е запътил към "Б" група. Шансовете на създадения през 1912 година клуб да оцелее в елита изтъняха след крушението 0:3 в Дупница. Отбор, разделен на групички, кошмарна зимна подготовка, ялови нападатели и сбъркана трансферна политика са основните причини за агонията на жълто-черните. Ситуацията може да се влоши още повече, ако Беласица, Вихрен и Марек завъртят македонска комбина в полза на Пирин 1922. Програмата в предстоящите четири кръга също не вещае радостни мигове и порой от точки. Пловдивчани гостуват на Литекс и Локомотив (Пд), приемат Беласица и лидера Левски. Ботев може да изпадне за трети път от 2001 година насам. Евентуалното сриване в "Б" група ще е поредният провал в ерата "Христолов", стартирала с обещания за светли бъднини през 1999 година.

Не е тайна разделението на групички в съблекалнята. Някои играчи не си говорят. Стигна се до ситуацията, в която Георги Какалов удари по време на мач съотборника си Веселин Минев. Екшънът от срещата с Берое показа бушуващите конфликти. Чак след това шефовете започнаха с половин уста да признават, че не всичко е наред. Сблъсъците между феновете и играчите, шеметната гонитба по магистрала "Тракия" също са част от веселяшкия живот на клуба.

Сегашното състояние на отбора е следствие от кошмарната подготовка през зимата. През декември си тръгна Ясен Петров. Наследи го Корадо Кота, представен като треньор по методика и тактика от школата на великия Милан. Оказа се, че симпатягата от Комо е работил в петодивизионни колективи. А Берлускони и Анчелоти ги е виждал само на снимки в регионалните вестници из Северна Италия. Ботев стартира подготовката си по записките на Кота. Тренировките водеше Трифон Пачев, а италианецът уж четеше лекции в Бразилия. Той трябваше да се върне на 6 януари, после на 14-и. Накрая май остана в Южна Америка за карнавала в Рио. На Христолов му писна и викна джентълмена от Малта Атанас Маринов да спасява положението. Междувременно пропадаха лагери и контроли. Завъртането на трима треньори за 40 дни допълнително обърка играчите.

Продължена бе трансферната политика "коледни подаръци ще има от сърце". Голаджията Емил Урумов се озова в Спартак (Пд). Нападателите Боби Димитров и Георги Куртев бяха подарени на Родопа, нищо че тимът от Смолян е пряк конкурент на Ботев. Същият Боби Димитров донесе на Родопа 6 точки в първите два пролетни кръга. Ефектът от недалновидната политика бе усетен с най-голяма сила в началото на април. Дормушали Саидходжа бе вкаран в следствения арест, Стефан Костадинов замина на проби във Виетнам и се оказа, че в отбора остават само трима нападатели - наказаният Какалов, Георги Андонов и Гриша Иванов, който през зимата бе пред трансфер в АКБ Миньор (Раднево). Нищо чудно, че за 24 кръга пловдивчани имат отбелязяни само 18 гола. Две трети от тях са дело на халфовете и защитниците.
За да оцелее, тимът на треньора Наско Маринов задължително трябва да вземе по 3 точки от домакинствата с Беласица и Пирин 1922, да търси на всяка цена успех при гостуването на Нафтекс. И да чака помощ от вечния съперник Локомотив (Пд). Всъщност, без да искат или не, черно-белите вече удариха рамо на Ботев, печелейки 2:1 в Смолян. А идва и дербито на Лаута на 16 май. Дотогава Ботев ще продължи да агонизира в дъното на таблицата. Ролята на мъртвец е крайно неподходяща за клуб с традициите и славата на Ботев. Анализът е на вестник "7 дни спорт".


Още новини от Аналитични новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/analitycs/Propadaneto-na-Botev-16093
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.