Отбелязват 1 година от старта на Програмата за осигуряване на тъкани, клетки и биопродукти в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:13 / 26.04.2006Коментари ()1137
На 28 април / петък/ от 14:00 до 16:00 ч. в аулата на Медицинския университет в Пловдив - база 2-УМБАЛ на ул. «Пещерско шосе»-66, Тъканна банка Остеоцентър България/ ТБ ОЦБГ / заедно със своите пловдивски партньори ще отбележи една година от стартирането на Програмата за осигуряване на тъкани, клетки и биопродукти в града.

Програмата, чиито основен приоритет е осигуряването на достъп на български пациенти до високо-технологични трансплант продукти /алографти/, както и развитието на българската трансплантология на основата на най-високи морално-етични, медицински и технологични стандарти се развива в страната от 2002 г. под патронажа на вицепрезидента на РБългария – г-н Ангел Марин и се реализира на базата на Тристранно споразумение. Последното е подписано на 07.02.2002 г. между ТБ ОСТ Девелопмон, Франция, чиято дъщерна структура в страната е ТБ Остеоцентър-България, Изпълнителната агенция по трансплантация /ИАТ/ и Евро-атлантическия-трансплант алианс /ЕАТА/.

Ползотворното сътрудничество с международни партньори като ОСТЕОТЕХ-САЩ, ОСТ-ДЕВЕЛОПМОН-Франция, Евроскин банк, Остеоцентър Европа и с българските болници “Пирогов”, “Александровска” и “Царица Йоанна” в София, УМБАЛ в Плевен и МБАЛ «Света Марина» във Варна превърнаха Програмата в най-успешната на европейския континент. Доказателство за това е високата оценка в доклада на работната група на Европейската комисия, която през юли 2004 г. инспектира работата по Програмата. От пролетта на 2005 г. своя принос за успеха дават и екипите на УМБАЛ «Свети Георги» и МБАЛ «Пловдив», работещи по Програмата. В рамките на официалното тържество:
• Генералният мениджър и медицински директор на ТБ ОЦБГ д-р Румен Хичев ще произнесе приветствено слово.
• Д-р Чифлигаров-координатор по донорство в УМБАЛ «Свети Георги» - Пловдив ще направи отчет за постигнатото по Програмата за една година в пловдивските болници.
• Проф. д-р Венцислав Бусарски-завеждащ клиника по неврохирургия в МБАЛ «Свети Иван Рилски»-гр. София ще изнесе лекция на тема: «Клинично приложение на алографти в неврохирургията», в която ще сподели своя опит от работата с високо-технологичните продукти, трансплантирани на български пациенти.
• Прожектиране на филм, в който донорски семейства споделят преживяванията си от хуманния акт на донорство, чрез който помагат на нуждаещи се пациенти.

На мероприятието ще присъстват Областният управител и кмета на Пловдив, ръководствата на пловдивските болници, водещи специалисти в областта на донорството и тъканните трансплантации, лекари, журналисти, общественици.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Otbelyazvat-1-godina-ot-starta-na-Programata-za-osiguryavane-na-tukani-kletki-i-bioprodukti-v-Plovdiv-16122
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.