Юристи обсъждат правни теми, свързани с присъединяването на България към ЕС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:05 / 28.04.2006Коментари ()877
Делегация от високопоставени юристи от немската провинция Райнланд-Пфалц ще посети България и ще изнесе цикъл от лекции в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски “. Той ще бъде тържествено открит в Зала 6 на университета от 15.00 часа на 02.05.2006 година. След тържественото откриване журналистите ще имат възможността да зададат въпроси на присъстващите.От 19.00 часа на същия ден в Данчова къща в стария град Пловдив ще бъде даден коктейл от името на почетния консул на Република България д-р х.к. Карл-Юрген Вилберт и пълномощен министър Елмар Тимпе, временно управляващ Посолството на Федерална Република Германия в Република България.

Високопоставена делегация от юристи от немската провинция Райнланд-Пфалц под ръководството на бъдещия министър на правосъдието проф. д-р Ханс Георг Бамбергер, който понастящем е председател на Върховния провинциален съд включва председателят и заместник-председателят на Конституционния съд на Райнланд-Пфалц, проф.д-р Карл-Фридрих Майер и Волфганг Щеплинг, както и Главният прокурор Норберт Вайзе, бившият председател на съдийската колегия във върховния административен съд Бургхард Хофман и председателят на Камарата на адвокатите в Кобленц д-р Норберт Вестенбергер.

Освен ръководството на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски “ домакини от българска страна ще бъдат Пловдивския апелативен съд в лицето на председателят г – жа Радка Петрова и съдии от него, както и Община Пловдив в лицето на кмета г – н Иван Чомаков, кмет на гр. Пловдив.

Гостите ще изнесат цикъл от лекции пред представители на науката и на висшите правни институции на България и ще сподели своя опит от немската правна система и ще го обсъди с български експерти.

Инициативата за изнасянето на цикъла лекции дойде от почетния консул на Република България в Райнланд-Пфалц д-р х.к. Карл-Юрген Вилберт, самият той юрист. Чрез проектната работа на Занаятчийска камара Кобленц д-р Вилберт до голяма степен оказа влияние върху законодателните процеси в България, свързани със занаятчийството.

От около година съществува партньорството между университетите във втория по големина град на България в Пловдив и университета в Кобленц. Начинаещите адвокати и съдии, и в това немските и българските правни експерти са единодушни, ще обогатят познанията си чрез общата инициатива.

Наред с инициативите в университета в Пловдив са предвидени и поредица от разговори на най-високо политическо ниво. Немските юристи ще се срещнат и с техни колеги от правните институции на Бълагрия.

Дискусията за предстоящето присъединяване на България в Европейския съюз с всичките си положителни и отрицателни адпекти засили интереса на германците към нашата страна. Съществуват редица въпроси, които засягат различни обществени и политически аспекти на присъединяването. Хармонизацията на правните системи, функционирането на една транспарентна и ефективна съдебна система, защитата на правата на личността по отношение на държавата, борбата срещу корупцията са проблеми, които стоят не само специалистите, но и широката общественост.

Посещението на делегацията в България съвпада и с годишното заседание на Консултативния съвет на Бюрото за подпомагане на средното съсловие на Балканите, като часто от програмата на двете делегации е обща.

След края на цикъла от лекции на 03.05.2006 година делегацията ще бъде приета от кмета на гр. Пловдив д-р Иван Чомаков. Преди срещата в сградата на кметството ще се състои кратка пресконференция, на която ще бъде дадена информация за резултатите от срещите в Пловдив. Пресконференцията ще започне от 12.00 часа.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Yuristi-obsuzhdat-pravni-temi-svurzani-s-prisuedinyavaneto-na-Bulgariya-kum-ES-16172
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.