Бум на хепатит след наводненията в Пазарджишко
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:21 / 05.05.2006Коментари ()995
©
146 чревни инфекции, от които най-много 81% вирусен хепатит са регистрирани на територията на Пазарджишко през изтеклото тримесечие. Според специалистите от РИОКОЗ обаче не е установена причинно-следствена връзка между заболяванията и влошените качества на водата.

По всички констатирани нарушения във водоснабдяването в областта след последните наводнения са предприети своевременни мерки, информират още от инспекцията.

Опасни за здравето на хората бактерии – колиформи са открити в питейната вода след последното наводнение в селата около Панагюрище, Белово и Велинград.

Бактериите са причинители на чревни инфекции и могат да предизвикат трайни промени в здравето на хората, обезпокоени са специалистите.

16 от общо 96 проби питейна вода, изследвани през изминалите три месеца в Пазарджишка област са с отклонения, съобщават още от инспекцията. Пробите са взети от 125 населени места.

Експертите на РИОКОЗ Пазарджик са издали 15 предписания за хиперхлориране и дезинфекция на водопроводната мрежа в засегнатите селища. Информацията е на Дарик радио.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Bum-na-hepatit-sled-navodneniyata-v-Pazardzhishko-16281
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.