Обвиненията срещу рестрант-градина "Марково" се оказаха безпочвени | ||||||
| ||||||
Във връзка с инцидента на 7 май 2006г в ресторант-градина Марково, ХЕИ констатира следното: Има "замърсяване" в лабораторният смисъл на тази дума на 3 продукта, които са били в менюто на сватбеното тържество и това замърсяване е наистина от УСЛОВНО патогенни микроорганизми. Заболяване в клиентите могат да предизвикат единствено патогенни микроорганизми, но не и условно патогенни. Продуктите, предоставени от ресторанта са абсоюлютно чисти, а при месото тези микроорганизми се унищожават при термична обработка. Единствено тортата за това тържество и студените мезета, донесени от самите клиенти, не са преминали термична обработка, като тези продукти не са поръчани в ресторанта, а са донесени от сватбарите. Освен това тези продукти не са били замърсени в ресторант - градина "Марково", тъй като от 15 проби, взети от ХЕИ, 14 са отрицателни, което представлява 7% от пробите, при допустими 30% такива. В 2-ма от болните са изолирани стафилококи, докато в храната не са открити стафилококи, т.е. това заразяване не е предизвикано от ресторанта. Самите клиенти са внесли освен тортата и нарязана шунка и много алкохол, без възможност за персонала да проконтролира тези продукти. През последните 2 години нямаме нито един инцидент от подобно естество. Каква е причината в този случай - преценете сами. От вчера, 16 май 2006г, продължават резервациите за летният сезон, като вече има направени няколко такива. |