Фалстарт на "Аида" - само 50 зрители
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:55 / 27.05.2010Коментари ()28562
©
Спектакълът "Аида" снощи на Античния театър падна. 50 души, които очакваха с нетърпение да чуят и видят прочутата опера на Джузепе Верди на пловдивска сцена, останаха разочаровани. Представлението свали от програмата на Международния музикален фестивал лично директорът на Оперно-филхармоничното дружество Калуди Калудов. Защото конфузна ситуация е 200 артисти да играят и само 50 души да ги гледат, при това на Античния театър. А и сметката никак не излиза.

Надеждата остава за 29 май, когато е второто представление на "Аида", ако прогнозите на синоптиците се окажат грешни. На касите пред общината и в Концертна зала любезни продавачки презаверяват билетите с охота и се молят да не вали дъжд в събота. Но в артистичните среди на града плъзнаха въпроси и коментари. Не е нормално в културната столица на България, в началото на сезона на открито, да няма зрители за опера. Толкова ли е заспал градът ни, щом не може да се събере публика за едно представление, при това за "Аида" - тази съвършена песен за силата, верността и саможертвата в името на любовта, и на Античния театър - най-подходящия естествен декор за пищните народни шествия и танци, зрелищни сцени от природата и колизии от бита в древен Египет.

Хиляди зрители в Европа гледаха точно тази нова "Аида", когато Операта беше на турне в Стария континент. И отзивите за нашенци там бяха прекрасни. Тук на "Аида" не й провървя.

Личната драма на Аида, възпятата любов, мелодичното обаяние на музиката на Верди, психологическата изразителност в страстния стремеж към свобода и щастие останаха нечути от пловдивската публика.

Оптимистите се опитват да оправдаят провала, като припомнят фалстарта на тази опера още при раждането й - след четиримесечна работа през 1870 г. Верди завършва партитурите, но заплануваната премиера не се състои. Първото є изпълнение е година и половина по-късно. Но пък успехът е феноменален и пътят - триумфален, към Ла Скала и световните сцени. Да вярваме, че век и половина по-късно, на 29 май, в събота, новата "Аида" на пловдивската трупа ще има своя закъснял пловдивски успех на Античния театър.

Източник: в. "Марица"



Още по темата: общо новини по темата: 14
05.07.2010 »
01.07.2010 »
29.06.2010 »
28.06.2010 »
23.06.2010 »
20.06.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Falstart-na-Aida-samo-50-zriteli-165991
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.