Лоша новина за любителите на мастика | ||||||
| ||||||
Изследователският проект е иницииран, за да запази отглеждането на ценната смола, която е застрашена от изменението на климата, пише businessnovinite.bg Какво е гръцка мастика? "Мастиксът“ или "мастиха“, както е по-известен на гръцки, е продукт, който се произвежда най-вече на остров Хиос. Поради стойността си, той често е наричан "Сълзите на Хиос“ или "Бялото злато на Гърция“. От древността тази лепкава смола, която се просмуква от кората на мастиковите дървета, се събира не само заради вкуса, но и заради терапевтичната си стойност. Въпреки че мастиковото дърво, наричано още "лентиск“, е местно за много райони в Средиземно море, кората му "капе“ мастика само на остров Хиос, което го прави наистина уникален и почти чудотворен продукт. Мастихата се използва като ароматизатор в много сладкиши и напитки. "Сълзите“ от мастика или малки парченца втвърден дървесен сок също могат да се дъвчат като дъвка – практика, датираща от хиляди години. Твърди се, че неговите лечебни свойства включват превенция и лечение на стомашни болки и стомашни разстройства и подмладяване на кожата. Изследователският проект "Ние търсим нови области за развитие на отглеждането на мастика извън тези в полетата на южните региони на Хиос“, обясни изпълнителният директор на Mediterra Янис Мандалас. "И в същото време се опитваме да проучим издръжливостта на мастиковото дърво при по-трудни климатични условия от тези в равнината.“ "И всичко това винаги е в полза на отглеждането на мастика и производителите на мастика“, продължи Мандалас. "Ние засаждаме и чакаме… В условия, много по-трудни от тези в равнините, ние искаме да разгледаме как се представят всички подвидове мастикови дървета и всички практики за култивиране.“ Очаква се изпълнението на проекта да отнеме около 15 години, но вече са засадени 1000 дървета. За отглеждане е избрана планинска местност от 60 декара между селата Пирги и Елата. Подготвени са тераси за озеленяване на 18 декара от парцела. |