Израел нанесе нови удари срещу Ивицата Газа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:23 / 30.06.2006Коментари ()1437
Израел нанесе въздушни удари срещу палестинското министерство на вътрешните работи в Газа.

Очевидци заявяват, че сградата е обхваната от пожар. Палестинците също така твърдят, че израелски ракети са ударили и здание на групировката “Фатах”, оглавявана от президента на Палестинската автономия Махмуд Абас. Няма данни за жертви. Израелската армия е атакувала и електроразпределителната мрежа в северната част на Ивицата Газа. От палестинска страна се съобщава, че трансформаторът е изведен от строя при обстрела и много райони са останали без електричество. Израел отхвърли обвиненията и заяви, че мрежата е могла да бъде повредена от снаряд, изстрелян в отговор на ракетен обстрел.

Израел започна военна операция с цел оказването на натиск срещу бойците, отвлекли израелския войник Гилад Шилат. Едновременно с това генералният секретар на ООН Кофи Анан предупреди за наближаваща хуманитарна криза в Ивицата Газа. Той призова Израел да спазва международното хуманитарно право и да не нанася щети на гражданската инфраструктура. Египет пое инициативата за посредничество. Президентът Хосни Мубарак заяви, че е разговарял с няколко членове на съставеното от Хамас. С палестинско правителство и с израелския премиер Ехуд Олмерт. Мубарак е заявил, цитиран от египетския вестник “Ал Ахрам”, че Хамас се е съгласил да пусне войника при определени условия, но все още няма споразумение с Израел по този въпрос.

Еврейската държава настоява отвлечения неин войник да бъде освободен без никакви предварителни условия. Снощи израелското правителство прекрати офанзивата си в северната част на Ивицата Газа, за да даде възможност да се намери мирно разрешение на проблема. Олмерт е взел това решение в отговор на египетска молба, след като Кайро заяви, че смята да преговаря с ХАМАС. Осем членове на палестинското правителство и над 20 депутати все още са задържани от Израел. Информацията е на Дарик радио.


Още новини от Международни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Izrael-nanese-novi-udari-sreshtu-Ivicata-Gaza-17491
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.