Димитър Лазаров се срещна с митрополит Николай
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:45 / 13.07.2010Коментари ()1329
©
Народният представител от ГЕРБ от 17 МИР Пловдив Област Димитър Лазаров прие с благодарност поканата от Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай за тържествата, свързани с посрещането на божигробската чудотворна икона на Света Богородица от Йерусалим в Пловдив и на Вселенския Патриарх Вартоломей. Светинята ще пристигне под тепетата на 16 юли в 18 часа и на централния площад в града ще бъде отслужен тържествен молебен.

Посрещам за Първи път тук Вселенския Патриарх и то за три дни, сподели с Димитър Лазаров дядо Николай, докато представяше залата в митрополитския дом, в която ще се състои официалната аудиенция. В нея са подредени портретите на патриарх Максим и духовните водачи на пловдивската митрополия, има и ценни икони.

За високата визита ще отвори врати и първия параклис на Св. Апостол Ерм, който също се намира в митрополитския дом. Той вече е изографисан, а иконостасът му е изработен от майстори-дърворезбари от Момчилград.

Срещата беше инициирана от Димитър Лазаров след като българи, живеещи в чужбина, споделиха с него желанието си да получат литература по вероучение. Митрополит Николай разказа, че в пловдивската митрополия идват писма с подобни искания и е създадена организация за проучване и изпращане на желаната литература. Лазаров сподели със своя домакин прекрасните си впечатления от Калоферския манастир, в който с местните деца активно работи сестра Валентина и за манастира край Куклен, край който преди броени дни стотици миряни се стекоха да почетат неговите патрони Св. Св. "Козма и Дамян".



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Dimitur-Lazarov-se-sreshtna-s-mitropolit-Nikolai-176900
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.