Ядките ни пазят от опасно заболяване
Автор: Георги Кирилов 20:58 / 18.08.2023Коментари ()2405
©
Ежедневната консумация на ядки може да намали риска от развитие на депресия със 17%, показват нови изследвания. Антиоксидантите в любимата добавка към бирата помагат за защитата на мозъка, съобщават испански изследователи, цитирани от БГНЕС.

"Нашите открития подчертават още една полза от консумацията на ядки“, казва Бруно Бизозеро-Перони от университета на Кастилия-Ла Манча в Испания.

Последното проучване, публикувано в списанието Elsevier Clinical Nutrition, изследва как яденето на ядки влияе върху шансовете на хората да развият заболяването. Изследователите са разгледали данни от 13 504 британци на средна възраст 57 години и са проследили дали са били диагностицирани с депресия или са употребявали антидепресанти. Те са били проследени за храненето си между 2007 и 2012 г.

Ядките, които са консумирали, включват несолени, осолени и печени бадеми, кашу, шамфъстък, както и фъстъци.

Хората, които консумирали шепа ядки всеки ден, около 30 грама, са страдали по-малко от депресия, отколкото тези, които не са яли никакви.

Бизозеро-Перони каза, че противовъзпалителните и антиоксидантните ефекти, свързани с хранителния състав на ядките, играят важна роля за намаляване на риска от депресия.

"Освен това ядките са богати на аминокиселини като аргинин, глутамин, серин и триптофан, а по-ниските нива на тези аминокиселини са свързани с депресия“, обясни той.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Yadkite-ni-pazyat-ot-opasno-zabolyavane-1793029
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.